Hatalmas eltérés van azt érdeklődésre, vágyakra adott válaszok, és a gyakorlat között.

(Forrás: Mastercard)

Felmérte a Mastercard a mobilos fizetés iránti érdeklődést. A magyarok kétharmada szívesen fizetne a mobiltelefonjával, negyede pedig okosórát használna erre a célra.

Jelenleg hat banki alkalmazás és az Apple telefonokon elérhető Apple Pay rendszer teszi lehetővé a mobilos fizetést. Ahhoz, hogy ez működjön, csupán egy kellően új, NFC chipet tartalmazó okostelefonnal kell rendelkezni.

A Mastercard adatai szerint a magyarok durván kilenc tizede Androidot használ, iOS-t pedig egy tizednék valamivel többen használnak. A fizetési termináloknak a 86 százaléka alkalmas az érintéses fizetésre. Aki mindenképp mobillal akar fizetni, az boldogulni is fog. Egy terület számít kivételnek: az ATM-ekből mobilos kártyával nem lehet pénzt kivenni.

Hasonlóan fontos adat, hogy a magyarok 92 százalékának van okostelefonja a felmérés szerint. A megkérdezettek 69 százaléka pedig fizetne is a készülékkel, negyedük pedig okosórát használna. Más területeken a vágy már gyakorlattá fordult át. A válaszadók 42 százaléka mobilbankon intézi az ügyeit.

Van azonban egy érdekes szakadék. Bár tömegek fizetnének mobillal, a mobiltárcákat csak 21 százalék próbálta ki, és 31 százalék küldött P2P (például Paypal) szolgáltatón keresztül pénzt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?