A bitcoin bányászok terhelték túl az ország elektromos hálózatát. A kriptóra szüksége van az országnak, de a működő közművek még így is fontosabbak.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(fotó: Wikimedia Commons)

A kriptopénz bányászat pazarló volta olyan országokban is megmutatkozik, ahol az elektromos hálózattal nincs gond. Olyan országokban viszont, ahol az hálózat eleve terhelt vagy elégtelen, még nagyobb gondot okozhatnak a bányászok.

Irán úgy döntött, hogy négy hónapra betiltja a kriptovaluta-bányászatot, mert a bányászfarmok túlterhelték az elektromos hálózatot. A terhelés pedig több helyen áramszünetet okozott.

Az elmúlt héten egyes helyeken akár hat órára is elment az áram. Emiatt például az iráni sakkcsapat elbukott egy mérkőzést az online ázsiai sakkbajnokságon.

Hasszán Roháni iráni elnök szerint tömegek bányásznak kriptovalutát. És a helyzet annyira súlyos, hogy azoknak is tilos lesz most egy ideig beindítani a bányászfarmot, akiknek korábban volt engedélyük a bányászgépek üzemeltetésére.

Mióta Trump elnök egyoldalúan lezárta az iráni atomalkut, az ország ellen pedig gazdasági szankciókat indítottak, a kriptovaluták rendkívül népszerűvé váltak. Bármennyire képes is ingadozni a bitcoin árfolyama, az éves 46,9 százalékos infláció, a bezuhanó tőzsde és a stagnáló ingatlanárak mellett még mindig jó befektetésnek számít. Roháni szerint az elmúlt évben húsz százalékkal emelkedett az energiafogyasztás, bár azt nem fejtette ki, hogy ebből mennyiért lehetnek felelősek a kriptovaluták.

A kriptovaluták használata sem egyszerű. A gazdasági szankciók megtiltják az Iránnal való kereskedelmet. A Financial Times egy, a rezsimmel kapcsolatban álló üzletembert idézve azt írja, hogy a megbízható kriptotőzsdékkel való kapcsolattartás nem sikerül. Ugyanakkor lengyel, indiai és török cégek rendelkeznek állami bányászati engedéllyel. Ők valószínűleg valutára tudják váltani az iráni áram segítségével kitermelt kriptovalutát.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?