Kínában találták fel a papírpénzt, és lehet, hogy ők mondanak le először róla. A nagyvárosokban már az utcai kajaárusnál is lehet mobillal fizetni.

Kínában találták fel a papírpénzt, és lehet, hogy ők mondanak le először róla. A nagyvárosokban már az utcai kajaárusnál is lehet mobillal fizetni.

Hongkongon az utcai árusnál is lehet mobillal fizetni
Hongkongon az utcai árusnál is lehet mobillal fizetni

Kína lehet az első ország, amely megszünteti a papírpénzt – írja a Motherboard. A lap a pekingi szexboltokat és a sarki cigarettaárusokat is felkereső újságírója arra döbbent rá, hogy mindenhol lehet mobiltelefonnal fizetni. A fizetési technológiához ráadásul csak okosmobil kell, NFC-re, speciális SIM-re nincs szükség: elég egy QR-kódot leolvasni és leokézni a tranzakciót.

Ugyanezt tapasztalták a kocsmákban, taxikban. Még a leglepukkantabb bárokban is lehetett a WeChattel és az Alipayjel fizetni. A cik megszólaltat egy harmincas rádiós kutatót, aki 2016 első negyedéve óta majdnem mindent telefonnal fizet.

Ők találták fel és ők mondanak le róla először

Elképzelhető, hogy Kína, az ország, amely feltalálta a papírpénzt, az elsők között vezeti ki a használatát. A Beijing Youth Daily – ami a kommunista párt hivatalos ifjúsági lapja – márciusi felmérése szerint az emberek hetven százaléka nem gondolja fontosnak, hogy legyen náluk készpénz.

A Motherboard szerint a WeChatnek 889 millió aktív felhasználója van, ebből nagyjából 600 millióan használják a fizetési funkciókat. A cikk a Reuters becslését idézve mondja, hogy 2016-ban 556 milliárd dolár áramolhatott át az appon. Az Alipaynek 270 millió aktív felhasználója van havonta, és 1750 millió tranzakciót végeznek rajta keresztül.

(Forrás: SzÁZ / Flickr CC-BY)
(Forrás: SzÁZ / Flickr CC-BY)
(fotó: FTR)

Rhia Liu, a China Tech Insights elemzője szerint törésponthoz érkezett a trend: a fiatal generáció már papírújságot sem olvasott soha, a papírpénztől is ugyanilyen nyugodtan szabadulna meg. Kínában a többség okostelefonon keresztül internetezik, logikus, hogy a pénzt is ezen keresztül költsék.

Végül a cikk egy becslést is ad, hogy mikor tűnhet el a készpénz Kínából. A legoptimistábbak öt évre teszik ezt, a legpesszimistább elemző szerint 13 évre is szükség lehet a digitális fizetés egyeduralkodóvá válásához. Az évek viszont a változás végét jelentik, vannak akik már most is mindent mobillal fizetnek. Hiszen, ha az utcai kajaárusok elfogadják a mobilt, akkor mindenki elfogadja már.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?