Itt a legdrágább a világon a cigi, épp ezért sokan csalnak is vele. A készpénzes fizetés visszaszorítását tartják megoldásnak.

Itt a legdrágább a világon a cigi, épp ezért sokan csalnak is vele. A készpénzes fizetés visszaszorítását tartják megoldásnak.

Fotó: Neubie CC-BY
Fotó: Neubie CC-BY

Míg Magyarországon az azonnali utalást vezetik be 2019-ben, Ausztrália a digitalizáció serkentésének teljesen más útja mellett döntött. Jövőre betiltják a tízezer ausztrál dollárt – ez durván kétmillió forintot jelent – meghaladó készpénzes ügyleteket – írja a Gizmodo. A lépéstől az adóelkerülés visszaszorítását várják.

Rossz hír ez a bűnbandáknak, a terroristáknak és azoknak, akik adót akarnak csalni vagy mások adócsalásával akarnak jól járni”

– mondta a bejelentés alkalmából Scott Morrison ausztrál kincstárnok.

A változás nem egyértelmű fintech győzelem. 2019. július elsejétől kártyás fizetéssel vagy csekkel lehet kiegyenlíteni a tízezer dollárnál nagyobb számlákat. A kormány háromszázezer dollárt szán arra, hogy az adócsalás elleni csoportot felállítsa. A változástól a következő négy év során hárommillárd dollár bevételt várnak.

A Guardian szerint az új szabályozás elsődleges célpontja a zárjegy nélküli dohánytermékeket értékesítők. Ehhez érdemes tudni, hogy Ausztráliában a legmagasabb a dohánytermékek adótartalma. Egy doboz cigaretta ára a 40 ausztrál dollárt, azaz a nyolcezer forintot is elérheti.

Ausztrália egyébként készpénzes országnak számít. A vásárlások 37 százaléka történik készpénzzel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?