Vagy a bankok válnak tech céggé vagy keresniük kell technológiai partnert, mert egyelőre nem túl ígéretes, amit csinálnak – véli Daniel Döderlein.

Vagy a bankok válnak tech céggé vagy keresniük kell technológiai partnert, mert egyelőre nem túl ígéretes, amit csinálnak – véli Daniel Döderlein.

Daniel Döderlein (Forrás: Auka)
Daniel Döderlein (Forrás: Auka)

Akkor lehetnek a bankok a PSD2 nyertesei, ha gyorsan dolgoznak ki a regionális piacon elterjedni képes mobilfizetési megoldásokat – mondta Daniel Döderlein, a magyar piac felé kacsintgató Auka vezetője. Döderlein szerint az irányelvhez kapcsolódó technológiai ajánlások hatályának 2019-es lejárata előtt kell lépnie a pénzintézeteknek. Az pedig elégtelen válasz, hogy a bankkártyák virtualizálását lehetővé tévő appokat fejlesztenek, amelyek az NFC-chippel felszerelt mobilokat is fizetőeszközzé teszik.

Ez a megállapítás eléggé közelről érintheti a magyar bankokat. A tavalyi évben többen oldották meg a kártyák digitalizálását, ám az alternatív fizetési megoldások fejlesztése már jóval kisebbet mozdult. Igaz, az Aukának így is lesz versenytársa az OTP-től a Barionig terjedő magyar fizetési piacon, ha komolyan veszi a magyarországi terjeszkedést.

Döderlein arról is beszélt, hogy nem feltétlenül kell a bankoknak technológiai cégekké válni. Ha nem rendelkeznek az ehhez szükséges kompetenciával, akkor fintech partner segítségével is elindulhatnak a fejlődés útján. Ezt az utat pedig a bankfüggetlen fizetési platformok – mint a Swish, az AliPay vagy a WeChatPay – elterjedésében látja. Az európai bankok egyelőre védett helyzetben vannak, de ez nem tart sokáig.

A norvég szakember szerint „a bankok oldalán van az időtényező, a tech-óriásokkal szemben meglévő nagyobb ügyfélbizalom és a hatalmas, átfogó pénzforgalmi know-how”.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?