Az Erste mobilos fizetési appja lesz a legmenőbb a magyar piacon, mert mindkét kártyatársaság kártyáival működik.

Csehországban már az ApplePay bevezetést is meglépte a bank (Fotó: Erste)

Érdekes NFC-s újítást hozott a magyar piacra az Erste. A bank MobilePay alkalmazásában mától Mastercard és Maestro bankkártyák, júniustól pedig a Visa kártyák virtualizálására is alkalmassá válik az app. A banki alkalmazást a Cellum mérnökeinek közreműködésével újították meg.

A korábban regisztrált kártyákon egy rövid folyamatban lehet aktiválni, hogy ne csak mobilfizetésre, hanem NFC-s fizetésre is alkalmas legyen a telefon. Az egyérintéses „turbó” fizetés, azaz minden 5000 forint alatti tranzakció, még úgy is átmegy, hogy a telefon képernyőzárát sem nyitották ki. A készüléket ugyan fel kell ébreszteni, ezután azonban a mobilt a POS-terminálhoz tartva létrejön a fizetés.

Az ötezer forint feletti tranzakciók esetében ujjlenyomatos azonosításra vagy kód megadására van szükség. A fizetéshez azonban nem kell internetkapcsolat. A rendszer hátterében a Mastercard és a Visa tokenizációs megoldásai dolgoznak. A bank azt várja, hogy így, hogy a kártyatársaságtól függetlenül bármilyen kártya virtualizálását engedi a rendszer, a bank százezer ügyfeléből több tízezren fognak élni az app nyújtotta lehetőségekkel.

A bank szerint a novemberben elkezdődött megújulás már felülmúlta a várakozásokat. „Az aktív felhasználók és a tranzakciók száma a korábbinak több mint háromszorosára emelkedett” – mondta Harmati László, az Erste vezérigazgató helyettese.

A megoldás egyetlen szépséghibája, hogy csak androidos eszközökkel működik. Ez azért van így, mert az Apple nem nyújt lehetüséget a külsős fejleszőknek arra, hogy az iPhone NFC-chipjét használják. Anélkül pedig nem lehet NFC-s fizetést programozni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?