Fejlesztette a Telenor a Wallet nevű alkalmazását, amely mostantól érintéses fizetésre is alkalmassá vált. Ahhoz, hogy az ügyfelek igénybe is vegyék a szolgáltatást, néhány dologra szükségük van.

Fejlesztette a Telenor a Wallet nevű alkalmazását, amely mostantól érintéses fizetésre is alkalmassá vált. Ahhoz, hogy az ügyfelek igénybe is vegyék a szolgáltatást, néhány dologra szükségük van.

Spéci SIM is kell a fizetéshez (Fotó: mrroach // CC-BY)
Spéci SIM is kell a fizetéshez (Fotó: mrroach // CC-BY)

Az első eleme a technológiának egy NFC-képes androidos okostelefon. Az iOS-t futtató eszközök esetében sajnos a külsős fejlesztők nem férnek hozzá az NFC-hez, azt csak az Apple szoftverei képesek használni. A telefon mellé NFC-képes SIM-kártyára van szükség, és a Telenor fizetős appjának telepítésére is.

A hardveres követelmények mellett vannak más jellegűek is. A mobilszolgáltató a Budapest Bankkal lépett partnerségre, tőlük lehet virtuális kártyát igényelni a meglévő kártyájuk mellé. Végül – nem meglepő módon – a szolgáltatás igénybevételéhez Telenor ügyfélnek kell lenni.

Nem kell lecserélni a bankunkat

A Telenor arra is kitért, hogy nincs szükség bankváltásra a MobilPass kártya használatához. A mobilszolgáltató szalonjaiban megigényelhető szolgáltatást egy mobilfizetésre használható, virtuális számla létrehozásával is el lehet kezdeni. Így a telefonra töltött bankkártya a logikáját tekintve úgy működik, mint egy prepaid kártya. Az igénylés és a hardverigény miatt azonban még így is bonyolultnak tűnik a folyamat.

A MobilPast egyelőre a Telenor nyolc budapesti üzletében (Allee, Astoria, Árkád, Campona, Pólus, MOM Park, Köki, WestEnd) lehet igényelni. A telenor.hu/mobilpass oldalon a szerződéshez szükséges adatokat azonban előre fel lehet tölteni, így kevesebbet kell a szalonban, igazolványszámok bediktálásával tölteni.

A MobilPass kártya havidíja bruttó 490 forint, ezt automatikusan levonják a feltöltött összegből. Az első három hónapban viszont a fizetési szolgáltatás ingyenesen hasznáható, sőt a mobilos fizetés tesztelésére még egy ezrest is feltöltenek a kártyára.

Movies GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & Share this Movies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

Úgy okos, ahogy a Simple

A telefonra töltött kártyához plasztik verzió is készül. Ezen található meg az internetes fizetéshez használható, a plasztiklap hátán található CVV kód. A két szolgáltatással együtt viszonylag sok helyen lehet fizetni. A hagyományos, kártyaterminálok mellett az internetes fizetés is megoldott, továbbá az appba beépítettek autópálya-matrica vásárlási, parkolási, taxirendelési és akár utasbiztosítási szolgáltatást is. Az app így közelebb van az OTP Mobil Simple alkalmazásához, mint egy egyszerű mobiltárcához.

A Telenor megoldása abban különbözik a magyar piacon egy éve elérhető Gránit Paytől, hogy a SIM-kártya garantálja a biztonságot, nem pedig egy felhő alapú megoldás. Emiatt kell a telefonos érintős fizetés aktiválása előtt SIM-et cserélni a felhasználóknak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?