A technológiai platformcégek, közösségi finanszírozási oldalak a maguk részéről nem járványpártiak.

A táblás figura természetesen téved (Fotó: Fibonacci Blue CC-BY)

Az IndieGogo közösségi adománygyűjtő platform is csatlakozott azokhoz a technológiai platformokhoz, amelyek tiltják az oltástagadó kampányok indítását. A lépésre az elmúlt évtizedek legnagyobb amerikai kanyarójárványának közepén kerül sor. A kanyaró egy olyan betegség, amelyet védőoltásokkal sikerült teljesen eltüntetni, de az elszaporodó oltástagadó – még jobb szó: járványpárti – csoportok miatt újra felütötte a fejét.

A fizetési szolgáltatók egyelőre nem léptek hasonlót. Pedig róluk is lehet tudni, hogy rendkívüli módon kockázatkerülők tudnak lenni abban, mint tranzakciókat engedélyeznek. Például a szexszel kapcsolatos – akár aktivista vagy felvilágosító munka – fizetésekhez nehéz pénzügyi partnert találni az Egyesült Államoknak, de annak idején a Wikileaks is gyorsan kifogyott a fizetési szolgáltatókból. Az életveszélyesen káros hülyeségeket terjesztők azonban egyelőre biztonságban vannak.

Az utolsó, még engedélyezett kampányok között ott volt a Vaxxed II. című film forgatására összegyűjtött 86 ezer dolláros akció, amely arról fog szólni, hogy a védőoltások autizmust okoznak. (Nem, nem okoznak.)

Az IndieGogo későn csatlakozik a partihoz. A Facebook és az Instagram már korábban bejelentette, hogy az oltásellenes csoportok szűrésébe és törlésébe kezd. Az utóbbi oldal pedig az oltástagadás megtalálását is nehezebbé akarja tenni. A YouTube azt ígérte, hogy az ilyen videók mellett nem engedélyezi a reklámok megjelenítését. Az Amazon és a GoFundMe pedig tiltásokkal csatlakozott a mozgalomhoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?