Az ujjlenyomat már megmentett a vacak jelszavaktól, itt az idő, hogy a PIN-kódot is lecserélje. Persze egy jól működő NFC-s fizetésnek még jobban örülnénk.

Az ujjlenyomat már megmentett a vacak jelszavaktól, itt az idő, hogy a PIN-kódot is lecserélje. Persze egy jól működő NFC-s fizetésnek még jobban örülnénk.

(Forrás: MasterCard)
(Forrás: MasterCard)

Az ujjlenyomat nem egy új biztonsági szintet ad hozzá a kártyához, hanem a PIN-kódot cseréli le. A speciális kártya nem vastagabb, mint egy hagyományos bankkártya. Az új kártya érdekessége, hogy a MasterCard szerint az összes meglévő chipes kártyaolvasóval működik. Azaz, a bevezetéshez nem kell eszközöket cserélni. A nyomatok rögzítéséhez és a kártyára töltésükhöz azonban be kell majd menni a bankba.

A rendszer tesztje már folyik a Dél-Afrikai Köztársaságban, az elkövetkező hónapokban pedig Európában és Ázsiában is kipróbálják a biometrikus azonosítós kártyákat. Az új kártyatípus elterjedésére az év végén lehet számítani.

Legyen szó egy okostelefon feloldásáról vagy online vásárlásról, az ujjlenyomat fokozott kényelmet és biztonságot nyújt. Ezt nem lehet ellopni vagy lemásolni, a kártyabirtokosok nyugodtak lehetnek afelől, hogy fizetési műveleteik biztonságban vannak

– mondta Ajay Bhalla, a Mastercard vállalati kockázatért és biztonságért felelős elnöke.

Túl sok bizodalmat azonban nem érdemes a biometrikus azonosításnak ebbe a területébe vetni. A telefonokba és a laptopokba szerelt olvasók egy részét könnyen át lehet verni, ujjlenomatot pedig annyira nem nehéz lopni. Ráadául a PIN-kóddal szemben az ujjlenyomat nem változtatható meg, ha ellopták. (Igaz, van másik kilenc ujj, az egy darabig eltart.)

(Forrás: MasterCard)
(Forrás: MasterCard)

Karsten Nohl, a berlini Security Research Labs kutatója szerint az ujjlenyomatnak vannak előnyei is. Leszoktatták az embereket a pocsék jelszavakról. Ráadásul míg egy jelszó kiadására rá lehet venni a gyanútlan embereket, az ujját viszont senki nem vágja le, bármilyen szépen is kérik.

Újdonság?

Az ujjlenyomat-olvasós kártya ötlete nem új. 2015-ben a cég már kísérletezette egy hasonló kártyával. Akkor a Zwipe nevű fintech cég volt a partnere. A Zwipe kártya norvégiai tesztjei nagyon kedvezőek voltak, a felhasználók szerették, hogy nem kell számkódokat beütniük. A technológia azonban végül nem terjedt el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?