Többet kell fizetni, ha bitcoinban utalják el a váltságdíjat, mert azt még tisztára is kell mosni. A Monero a bűnözők új kedvenc valutája.

(Fotó: Sheila Sund CC-BY)

Láttunk már olyan kriptós szolgáltatást, amit szinte csak a bűnözők használnak. Mostanra azonban a felhasználók privát szféráját és követhetetlenségét előtérbe toló kriptovaluta, a Monero is csatlakozott ehhez a listához.

A CipherTrace blockchain analitikai cég vizsgálata szerint a növekvő számú zsarolóvírusos támadás egyik ritkán emlegetett nyertese a Monero kriptovaluta. A cég adatai szerint 2020 és 2021 között ötszáz százalékkal nőttek a kettős zsarolás nevű támadások, amely során nem csak kódolják az áldozat adatait, de előtte le is töltik azokat. Ez volt a legjelentősebb trend az elmúlt években.

A Chainalysis elemzőcég szerint is 600 millió dollárra rúghatnak a zsarolóknak kifizetett összegek ebben az időszakban. A CipherTrace tanulmányában az az újdonság, hogy kimutatták azt is, hogy a Monero a választott fizetési eszköze ezeknek a váltságdíjaknak. Egyre több zsaroló kér 10-20 százalékkal nagyobb összeget, ha bitcoinban utalják át a váltságot. Emellett 22 különböző zsarolóvírus van, ami csak a kleptocoint fogadja el.

A kettős zsarolás jellegzetessége, hogy az adatot eladni is megpróbálják. Ezzel próbálkozik az Everest Group, amely 500 ezer dollárt szeretne kapni Moneróban az Egyesült Államok kormányától lopott adatokért. A jelentés példaként hozza a zsarolók követeléseire a tavalyi Colonial Pipeline távvezeték elleni támadást elkövető DarkSide csoportot, amely Monerót és bitcoint is elfogadott, de az utóbbi esetében több pénzt kért. Illetve az azóta letartóztatott REvilt, amely már 2020 elején is csak XMR-t fogadott el.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?