Állítólag a kérdésekre végződő címekre mindig nem a válasz. Ha ez nem is minden esetben van így, a mostanira illik. Az azonnali sikert ígérő blockchain sztoriknak viszont tényleg leáldozott.

Időszerű visszavenni a blockchainhez fűződő elvárásokból. Chris Skinner fintech guru szerint a blokklánc technológia nem úgy diszruptív, hogy egyik napról a másikra feje tetejére állítja a világot. Ehelyett hosszan tartó, alapvető változásokat lehet várni az elosztott főkönyvi rendszerektől.

Skinner a villanyáramot vagy az internetet hozza példának. Egyik nélkül sem tudnánk ma elképzelni az életet, de évtizedek kellettek ahhoz, hogy bekígyózzanak minden területre ezek a technológiák. A blockchain pedig hátrányból indul, mert rendkívül komplex területeken akarják használni, amihez több piaci szereplő, több területet érintő megegyezésére van szükség. Például az azonosítás esetében a kormányok, cégek, pénzügyi intézmények és a civilek is érdekeltek a megfelelő megoldás kidolgozásában. A klíring területen több pénzügyi intézmény számára megfelelő szoftverekre van szükség, amelyek akár határokon túli pénzügyi műveletekre is képesek.

A fentiek miatt viszont a blockchain zseniálisságát megmutató, a világot sarkaiból kiforgató megoldások még nem készültek el. Skinner szerint nem kell emiatt negatívan tekinteni a technológiának, nem kipukkadt lufi, csak nem triviális problémákat old meg.

Egy dolog azonban biztos: a blockchainnel gyorsan megoldottak valami hatalmas gondot vagy a forradalmi újítás elosztott főkönyvi technológiával jellegű híreknek lassan vége szakad. A végén még megoszt egy folyamatábrát is, amit az amerikai szabványügyi testület, a NIST rakott össze annak megkönnyítésére, hogy kell-e egy projektbe blockchain. A teljes cikket ebben az esetben különösen ajánlott elolvasni, Skinner szépen érvel, és egyszer sem hivatkozik a Gartner hypeciklusára, pedig megtehetné.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?