Egy korszak ér véget az Egyesült Államokban: a négy legnagyobb kártyakibocsátó bejelentette, hogy a jövőben nem kell aláírni a kártyás fizetést igazoló nyugtát.

Egy korszak ér véget az Egyesült Államokban: a négy legnagyobb kártyakibocsátó bejelentette, hogy a jövőben nem kell aláírni a kártyás fizetést igazoló nyugtát. A váltás nem történik meg azonban az egyik napról a másikra, a cégek a boltokra hagyják annak az eldöntését, hogy alíratják-e a fecnit vagy sem.

(Fotó: Sebastien Wiertz CC-BY)
(Fotó: Sebastien Wiertz CC-BY)

Azt már lehet tudni, hogy a Target áruházlánc a következő hónaptól nem ragaszkodik a szignóhoz. A Walmart pedig saját hatáskörében már korábban úgy döntött, hogy a kézjegy teljesen alkalmatlan azonosító információ, és többnyire nem is követelték meg. A The New York Times cikke szerint a Mastercard is évek óta készül a lépésre, csak amiatt késlekedett, hogy több chipes kártya legyen forgalomban.

A kártyatársaságok egy évtizede kezdték el bevezetni a nagyobb biztonságot kínáló chipes kártyákat. A biztonsági eljárás jelentősen megnehezíti a kártyák másolását, és lecsökkenti azoknak a csalásos eseteknek a számát, amelyet a szignó megelőzni hivatott. De míg Európában és Ázsiában viszonylag gyorsan elterjedtek a chipes kártyák – majd utánuk az érintésnélküli fizetést lehetővé tévők is – addig az Egyesült Államokban csak 2015-től kezdett lassan népszerűvé válni. Ehhez is arra volt szükség, hogy a kártytársaságok szankcionálni kezdjék a kevésbé biztonságos kártyákat előnyben részesítő boltokat.

Minden ezzel kezdődött

Az aláírás a legelső, még csak egy-egy boltba érvényes korai bankkártyák megjelenése óta a technológia fontos hitelesítő eszköze. Az 1920-as években a kereskedők kezdtek kiadni olyan dombornyomott, a tulajdonos aláírását tartalmazó fizetőeszközöket, amelyekkel ki lehetett egyenlíteni a számlát. Ezt vették át az 1950-es évektől megjelenő bankkártyák, amelyeket már több kereskedő is elfogadott. Vitás esetben a kártyán szereplő és a nyugtára odakanyarított aláírás volt a hitelesség ellenőrzésének eszköze.

Az elmúlt időszakban már csak a nagy összegű vásárlásoknál volt kötelező az USA-ban is az aláírás. Bármely 50 dollár alatti vásárlást szignó nélkül is le lehetett bonyolítani. Most már biztos, hogy lassan el fog tűnni az aláírás, de mivel eladói és vásárlói beidegződéseket, több tíz év alatt kialakult gyakorlatokat kell megváltoztatni, nem biztos, hogy gyors lesz a folyamat.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?