Az utak felét már bankkártyával fizetik az utasok, a trend pedig további növekedést jelez. London az a város, ahol a papír jegyet teljesen kinyírták.

(Fotó: Michael Maher Follow CC-BY)

A londoni tömegközlekedés sok szempontból a tömegközlekedési rendszerek bezzeggyereke. Még úgy is, hogy a város lakói tudják és szeretik szidni a szolgáltatást biztosító Transport For Londont. Illetve, hogy egy egészen csodálatos gúnydalt is ihletett a metró.

A bezzeggyerekség azonban a fentiek ellenére is áll. Több, mint tizenöt éven keresztül működött feltölthető érintőkártyás fizetési rendszer a járatokon. Pár éve pedig ezt úgy bővítették ki, hogy az érintős bankkártyákat is lehet jegyként használni. 2017-ben a TfL arról adott hírt, hogy minden tizedik kártyás vásárlás az ő rendszerükben történik, ezzel pedig az Egyesült Királyság legnagyobb kártyaelfogadója.

Még érdekesebbek a Payments Source friss adatai. Mostanra az utazások 55 százalékát bankkártyával fizetik ki. Ez azt jelenti, hogy heti 21,6 millió út árát fizetik bankkártyával. (2014-ben ez a szám kétmillió volt.) És azt is, hogy napi 53 ezer új kártya jelenik meg a rendszerben. Ezek részben érintős bankkártyák, részben okostelefonok vagy egyéb, fizetésre alkalmas NFC-s eszközök.

A trend megfelel annak, amelyet más kereskedők is látnak a saját adataikban. Az elmúlt öt évben elterjedt a britek között az érintős bankkártya. A Guardian adatai szerint a bolti vásárlások felét egyenlítik ki Paypass vagy Paywave technológiát használó eszközzel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?