A felhasználók nem feltétlenül örülnek annak, hogy folyamatos fejlesztések helyett egy fizetési megoldást kaptak.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Új verzió jelent meg a közel egy éve nem frissített Signalból, amely végponti titkosítással védett beszélgetéseket tesz lehetővé a felhasználók között. A végponti titkosítás lényege, hogy a két kliens – azaz a mi mobilunk és a partnerünké – kulcsot cserél, ezzel titkosítják az üzeneteket, így egy külső lehallgató csak a titkosított adatfolyamra lát rá. Ezeket a kulcsokat még a Signal szoftvert gyártó cég sem tudja, így bármilyen rendőrség vagy hatóság jelenik meg náluk, csak a vállukat vonogathatják a kérésekre.

A frissítés legfontosabb eleme, hogy beépítettek egy kriptopénzes fizetési lehetőséget. Ez kellően felpaprikázta a Signal különböző felasználóit. Nem a bitcoint, ethert vagy a privacyt különösen jól védő monerót engedték be a platformra, hanem egy olyan, előre kibányászott valutát, amely kibocsátójának a Signal platform főnöke, Moxie Marlinspike, technológiai tanácsadója.

A MobileCoinból bárki bevásárolhat, de ezt annak a tudatában teszi, hogy a platform kitalálóinak fizet. A Signal eddig is meglehetősen zárt platform volt: alternatív klienseket nem engedtek be, bár a csevegő protokollját nyilvánosságra hozták és szabadon használható.

A Signal bétában elérhető fizetési funkciója egyelőre csak az Egyesült Királyságban működik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?