A Money 2020-n egy londoni payment nerd beszélt arról, hogy miért nincs igazán nagy dobás a fizetési területen. Elhangzott az is, hogy a nehéz dolgok az igazán menők.

A Money 20/20-n egy londoni payment nerd beszélt arról, hogy miért nincs igazán nagy dobás a fizetési területen.

Bezzeg a PayPalnek még egyszerű volt (Forrás: Steve Ganz / Flickr CC-BY)
Bezzeg a PayPalnek még egyszerű volt (Forrás: Steve Ganz / Flickr CC-BY)

A Money 20/20 igazi fintech gurugyűlés volt, menő külföldi vizionáriusokkal és vállalkozókkal Budapesten. A fő témák között pedig előkelő helyen szerpelet a payment kérdése.

Kívülről úgy tűnhet, hogy minden második fintech startup a fizetési folyamatot akarja megváltoztatni. Az pedig egészen biztos, hogy erről a területről érkezik a legtöbb hír. Mégsem elégedett mindenki ezzel. A csütörtöki budapesti Money 2020 konferencián Chris Johnson, a londoni PSE Consultingtól többek között arról beszélt, hogy „payment nerdként” egyáltalán nem boldog a helyettől.

Az Egyesült Királyságban befektetett 783 millió dollárnyi tőkének alig hat százaléka ment a payment területre. Azért csak ennyi – mondta Johnson – mert a fizetés egyrészt nehéz terület, másrészt nem éri meg. Kezdésnek magas a belépési küszöb és nehéz elérni a méretgazdaságosságot. Aztán valójában a bankkártyák viszonylag jól ellátják a feladatukat, nincs igazából óriási, megoldásra váró probléma. Végül pedig a piaci szereplők innovatívak, gyorsan mozognak. Így pedig kevesen próbálkoznak a status quo megváltoztatásával, a fizetési szektorban megszerezhető csekély haszon helyett más területeken fejlesztenek.

Emellett azt is megjegyezte az előadó, hogy a Top10 nagy-britanniai fintech befektetés között ott van a Flypay amely az éttermi rendelést és fizetést teszi egyszerűbbé. A cég befektetési köre ráadásul a brexit szavazás után zárult le, mégis fel tudott kerülni a rekorddöntők listájára. Ennek ellenére

nehéz megmondani mit fog tenni a brexit a fintechhel.

Az a menő, ami nehéz

Addig is amíg ez kiderül, Johnson menő megoldásokat szeretne látni, amelyek tényleg átalakítanak egy-egy szegmenst. A bankok kapcsán be is mutatta miről beszél pontosan. A szakértő szerint az elmúlt hetekben indult Clear Bank – ha nem ismerős a név, itt írtunk róla – sokkal érdekesebb, mint a lakossági neobankok (Starling, Atom, Monzo, Tandem), mert míg az utóbbiak folyószámlát akarnak kezelni, a Clear Bank a bankok közti elszámolást, egy nagyon régen nem módosított területet akar új alapokra helyezni. Ez nagyobb vállalás, amit nem lehet egy jól megcsinált mobilos appal letudni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?