A tankolás jellemzően nem egy fizetési folyamattal indul, ezért a legtöbb autóst zavarba ejti az önkiszolgáló benzinkút. Cikkünk perceket takaríthat meg önnek minden tankolásból.

A géphang még el se mondhatta, hogy hagyják a töltőpisztolyt

Ide csak akkor álljon be, ha kártyával szeretne fizetni – figyelmeztetett a kutas pár hónapja a lakásomhoz legközelebbi Mol töltőállomáson. Akkor épp kellettek apróságok – például check engine jelzést gátló kókuszos Wunderbaum – a boltból, így tovább gurultam egy hagyományos kútoszlophoz. A héten viszont a sietség, a szakmai érdeklődés és koronavírustól való páni félelem robbanóelegyet alkotott. Kipróbáltam a teljesen önkiszolgáló Pay&Go kutat.

A szakmai érdeklődést az generálta, hogy az autókkal tele lévő kúton a két önkiszolgáló oszlop állt üresen. Ráadásul az előző, felsült vásárló a szemem előtt gurult tovább egy hagyományos oszlophoz, pedig előtte már egy másik autós segítségét is kérte a rendszer megfejtésére. Miután feladta, nehéz volt nem érezni a kihívást. Mi az, ami elriasztja az autósokat?

Nem így önkiszolgáló a Pay&Go kút

A megfejtés egyszerű, kézenfekvő és egy nagyon elkerülhető jelenségre mutat rá. Az élet ténye, hogy az emberek rutinból tankolnak: beáll, tanksapka nyit, lecsavar, töltőpisztoly a helyére és itt az ember a személyes szokásától függően teletölti a tankot, X ezer forintért vesz üzemanyagot vagy olyan hülye kis játszmákkal szórakoztatja magát, hogy megpróbál egy „szép” számot – például 5555 forint vagy 9999 forint – kikerekíteni. Amit nem csinál ilyenkor, az a gondolkodás, hogy vajon a folyamat hogyan áll össze.

Az önkiszolgáló tankolás esetében a folyamat a feje tetejére van állítva, ami összezavarja azokat, akik rutinból cselekszenek. Az autóból kiszállva előbb az érintőképernyő előtt kell megbecsülni, hogy mennyit szeretnénk tankolni. Majd le kell bonyolítani egy kártyás fizetést, és csak ennek a végén lehet levenni a tankoló pisztolyt a kútoszlopról. A folyamatot nem rejtik el a szemünk elől, az érintőképernyős felületen látszik, mit kell tenni, sőt a folyamat legelején egy rögzített monológban el is mondja a kút, hogy ne nyúljunk a pisztolyhoz, amíg nem szólít fel rá a gép. A kérdés csak az, ki várja meg, hogy elmagyarázza neki a gép azt a folyamatot, amit ezerszer elvégzett már rutinszerűen.

Az önkiszolgáló kútnak tehát egy trükkje van: előbb az érintőképernyőt kell kezelni, majd a legvégén betölteni az autóba a megvett benzint. A kis bonyodalomért cserébe végig nyílt téren lehetünk, nem kell emberekkel érintkezni, nem kell készpénzt használni. Ez mind előny abban a jelenben, ahol egy zárt térben különösen könnyen elkapható, légi úton terjedő vírussal való megfertőződést próbálunk elkerülni. A megszokás azonban időbe kerül. Ha az első alkalommal türelmesek, és kitapasztalják a rendszert, akkor egyelőre még az önkiszolgáló kutaknál gyorsabban is tankolhatnak. A saját tapasztalatom azt mutatja, hogy az autósok inkább a hagyományos utat választják. Emiatt viszont az önkiszolgáló kútoszlop gyakrabban üres.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?