A koronavírusra hivaatkozva lehet kérni egyes fizetések átütemezését, hiszen közös célunk, hogy senki se menjen csődbe.

(Fotó: Steve Snodgrass // CC-BY)

A kedvenc fintechünk, a DoNotPay több különböző jogi levél megírását tette már egyszerűbbé. A kezdésük vagy a parkolási bírságos vagy a késő repülőjárat miatti kárpótlást kérős volt, de azóta sem álltak meg. Sőt, némiképp gyanús módon, azóta kockázati tőkebefektetésből üzemelnek, pedig a cég nehezen fog hasznot hajtani a mostani nonprofit modelljében.

A legújabb szolgáltatásuk méltányossági kérvényekre specializálódik. A koronavírus-járvány miatti anyagi zavarra hivatkozva a közműszámlák, bérleti díjak határidejének kitolására szolgáló leveleket generálni. A szolgáltatás angolul érhető csak el, és csak az amerikai számlakibocsátókkal tud érdemben mit kezdeni. Ott sem mindenhol kötelesek például a főbérlők elfogadni a koronavírusra való hivatkozást. New York és Kalifornia államokban viszont van már törvény a késedelmi kamatok ellen. Az esetek többségében azonban nem a jogok érvényesítéséről, hanem a tárgyalás megkezdéséről szól a levél.

A hazai jogi helyzetről Csire Balázs ügyvéd szabadszájú – és akkor finomak voltunk – de rendkívül szakszerű kiskátéja szolgálhat tájékoztatásul. Itthon nincs törvény, amire hivatkozni lehetne. Ugyanúgy kell bérleti díjat – vagy persze munkabért – fizetni, mint bármikor máskor. Ettől még a szerződött felek tárgyalhatnak arról, a fizetések átütemezéséről.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?