Volt az a hír pár hónapja, hogy az Amazon megcsinálja a jövő eladó nélküli boltját. Nos, az a jövő most késik még egy kicsit.

Volt az a hír pár hónapja, hogy az Amazon megcsinálja a jövő eladó nélküli boltját. Nos, az a jövő most késik még egy kicsit.

(Amazon)
(Amazon)
(fotó: Amazon)

Problémák vannak az Amazon forradalminak kikiáltott, eladó nélküli bolti rendszerével. A kamerák által megfigyelt, szenzoros polcokkal működő boltban egy percet sem kell sorbanállással tölteni. Legalábbis így hangzott a technológia reklámja.

A Wall Street Journal szerint a rendszernek vannak még hibái: ha húsznál több ember van a boltban, vagy ha a bent lévők gyorsan mozognak, akkor pontatlanná válik. A probléma akkora, hogy az Amazon elhalasztotta az első Go üzlet megnyitását.

A tervnek a bemutatásakor is voltak kritikusai, de akkor még úgy gondolták, hogy high-tech eszközökre van szükség a rendszer átveréséhez. Az infrakamerákat elvakító fények, a személyek felismerését megnehezítő mintájú ruházat vagy az arcfelismerőket összezavaró smink segíthet a lopásban. Ehhez képest az is elég, ha a bolt egy kicsit zsúfoltabb az átlagosnál.

Még aggasztóbb az Amazon számára, hogy már az is megzavarja a bolti rendszert, ha arrébb viszik a termékeket. Sokat pedig nem ér egy olyan üzlet, ami meghal attól, ha egy vásárló a hirtelen lelkiismeretfurdalástól vezérelve lemond egy csokiról és a legközelebbi polcra teszi le azt, ahelyett, hogy visszavinné a helyére.

Eredetileg az Amazon 2017 elején akarta megnyitni az első Go boltját. Egyelőre viszont nem lehet tudni, hogy mennyi időt vesz igénybe a hibák kiküszöbölése, és mikor nyílhat meg az üzlet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?