Rosszul viseli a telefongyártó, hogy hozzányúlnának a piaci szabályozók a monopóliumához. A bírságok egyelőre alacsonyak ahhoz, hogy fájjon a cégnek.

A saját mobilfizetési appot a Google Pay váltja (Fotó: Erste)

A holland versenyhivatal egyelőre nem bólintott rá az Apple javaslatára, amit a külső fizetési szolgáltatások beengedéséről szól. A cég ellen egy randi app indított pert, mert igazságtalannak érezték az App Store harminc százalékos jutalékát, és azt a tényt, hogy sehogyan nem lehet megkerülni az Apple fizetési megoldását. A bíróság egyetértett a randi appal abban, hogy a cég olyan monopóliumot üzemeltet, amely korlátozza a versenyt.

Először 50 millió eurós bírságot szabtak ki az Apple-ra, ami a legnagyobb, amit az ACM nevű versenyhivatal kiszabhat. Az cég a büntetés elkerülése végett tessék-lássék orvosolta a helyzetet, de úgy jött ki a megoldás matematikája, hogy a saját fizetési megoldást használó cégeknek ugyanannyit kellett volna fizetniük. A szabályozó ezt egyrészt nem ismerte el megoldásnak, másrészt – bár ez nem jogi kategória – tiszteletlenségnek is tűnt az Apple javaslata.

Az Apple 27-én adott be újabb javaslatot, az ACM pedig kilátásba helyezte, hogy növelni fogja heti ötmillió euróval a bírság összegét. Az új ajánlat tartalma egyelőre ismeretlen, de van honnan javítania a cégnek. Az első verzióban egy teljes képernyős, a vásárlót megrémisztő szöveget kellett volna az appfejlesztőknek megjeleníteni, mielőtt harmadik félnek számító fizetési szolgáltató fizetési oldalát jeleníti meg az app.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?