Új, Better Web nevű szolgáltatást jelentett be a héten a Firefox. A böngésző az oldalakat szerény előfizetési díjért cserébe reklámmentessé tévő Scrollal lépett partnerségre.

Vörös panda, úgyis mint Firefox (Fotó: Gordon Wrigley // CC-BY)

Az új előfizetéses szolgáltatás egyszerre juttat pénzt az internetes újságoknak és biztosít kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb internetezési élményt az embereknek. A partneroldalak között az ott eltöltött idő arányában osztják el a bevételeket. Ez az modell nagyban hasonlít a Brave böngészőbe épített támogatási motorhoz.

Fonák helyzetet eredményez, hogy a Scrollra magyarországi felhasználóként is előfizethetünk. Ugyanúgy olvashatjuk reklámmentesen általa a The Verge vagy a The Atlantic cikkeit, mint egy amerikai netező. A Firefox védelmi szolgáltatásai is rendelkezésünkre állnak a böngészővel együtt. A Better Webet azonban csak az Egyesült Államokban tesztelik, ezért azt nem próbálhatjuk ki.

Azt már tudni, hogy a kezdő időszakban 2,5 dollárba kerül havonta a reklámmentes újság és a védelem. Az első fél év után pedig öt dollárra emelkedik az előfizetési díj. Mindkét összeg eltörpül akár egy hazai újság előfizetési díja mellett is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?