A magyarországi fizetési trendek az eddig megszokott irányba mozogtak tovább. Már többet fizetünk kártyával, mint amennyi pénzt az ATM-ekből kiveszünk.

(Fotó: Kurt Bauschardt CC-BY)

Ugrásszerűen megnőtt az elektronikus fizetés népszerűsége az elmúlt év végén az MNB adatai szerint. Az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 27 százalékkal több tranzakciót bonyolítottak le belföldön. A tranzakciók száma átlépte a 328 millió darabot, értékük pedig 26 százalékos növekedés után elérte az októbertől decemberig tartó időszakban a 2700 milliárd forintos összeget.

A teljes évet vizsgálva az is kijelenthető, hogy a tranzakciók száma átlépte az egy milliárd darabot. Az értékük pedig meghaladta a 9400 milliárd forintot.

Az OTP elemzése szerint az elektronikus fizetés terjedésével párhuzamosan csökken a lakosság készpénz igénye. Csökkenőben van a készpénzfelvételek darabszáma, míg a kártyás fizetéseké nő. Mostanra már meghaladta a kártyás fizetések összege a készpénzfelvételek értékét tíz százalékkal.

Fizikai üzletben 154 600 kártyaelfogadó-hely található – ez apró csökkenést jelent a megelőző évhez képest. Növekedett viszont az internetes elfogadóhelyek száma, illetve a POS-terminálok száma is, ez utóbbi megközelítette a 239 ezer darabot.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?