Amerikai legfuturisztikusabb közlekedési eszközén mutatták be először a jegyvásárlásra is használható Google Payt.

Amerikai legfuturisztikusabb közlekedési eszközén mutatták be először a jegyvásárlásra is használható Google Payt. A cég által az év elején összevont fizetési szolgáltatások most bővültek először.

(Fotó: Stewart Smith CC-BY)
(Fotó: Stewart Smith CC-BY)

Hogy mi a legfuturisztikusabb? Természetesen a monorail. Concorde már nem repül, ráadásul az soha nem volt igazán amerikai projekt, még ha rendszeresen meg is fordult New Yorkban. A Hyperloop még nem létezik, csak álmodoznak róla. Marad az egy generációval régebbi egysínű vasút, ami Las Vegasban szállítja a városlakókat és a turistákat.

A vegasi vasúti jegy csak az első lépés. A Google azt ígéri, hogy az androidos telefonok tulajdonosai hamarosan több amerikai város tömegközlekedési eszközeire tudnak majd jegyet venni. A mostani bemutatóból az már látszik, hogy a fizetés mellé utazási naplót és térképes segítséget is épített a cég. Illetve az is, hogy nagyon nem erőltette meg magát: a Las Vegas-i monorail összesen hét megállóból áll és 15 perc alatt végig lehet rajta menni. Azaz nem a legkomplexebb feladattal nyitott a Google.

Egyszerűen meghódítható városok akadnak még az Egyesült Államokban. Jellemzően azok, ahol a tömegközlekedési infrastruktúra fejletlen, a viszonylatok egyszerűek. New Yorkban azonban, ahol több metróvonal és buszok is szállítják az embereket, meg kell majd küzdenie a Google-nek. A város tömegközlekedési hatósága tesztel egy egyszerű érintős fizetési rendszert, de úgy számolnak, hogy évekbe telik elterjeszteni.

A feladat nem megoldhatatlan, a Transport For London két éve vezette be a saját érintőkártyás rendszere mellé a Paypass és a mobilfizetés elfogadását is. Japánban pedig szintén évek óta működik a mobilos fizetés a közlekedésért.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?