Kereshető adatbázist hozott nyilvánosságra az Európai Bankhatóság (EBH) a második pénzforgalmi irányelvnek (PSD2) megfelelő fizetési és elektromos pénzügyi intézményekből.

A szűrhető listában az Európai Unió összes tagországának PSD2-es szolgáltatója között lehet tallózni. A regiszter több ezer fintechet és 150 ezer, az EU-n belül tevékenykedő ügynököt tartalmaz. Az EBH a közös pénzügyi piac átláthatóságát kívánja szolgálni ezzel a hatalmas, telefonkönyvszerű adatbázissal.

Az adatbázis előnye, hogy amellett, hogy több paraméter szerint – kiragadott példák: ország, székhely, szolgáltatások, passporting – szűrést tesz lehetővé online, le is lehet tölteni. Az ilyen letölthető adatbázisokra pedig további szolgáltatásokat lehet építeni.

A legmegengedőbb szűrési feltételek mellett – azaz a helyet Magyarországra állítva – is csak nyolc szolgáltatót dob ki egyelőre az adatbázis. Ezek között viszont megtalálunk olyan ismerős fintecheket, mint a Barion vagy a Virpay. A lista mellett érdemes átfutni a Fintechzone magyarországi open banking listáját is, amely az API-t rendelkezésre bocsátó pénzintézeteket sorolja fel.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?