Az okos lány meséje a Shrap termékéhez képest egyszerű, de ettől még lehet, hogy a termék beváltja a hozzá fűzött reményeket.

A brit kétfontos érme dizájnja legalább annyira változatos, mint a fintech paletta. Ez a példány Anglia és Skócia egyesítését ünnepli
(fotó: Cristiano Betta / CC-BY)

Érdekes pénzkezelési ötletet tesztelnek több brit közösségben. A Shrap nevű startup lehetővé teszi az ügyfeleinek, hogy készpénzt fogadjon el, de csak bankjegyeket. A folyamatból kiépítenék az érméket, amelyeknek a gyártása drága, a kezelése nehézkes és még csak higiénikusnak sem tartják őket gyakran, hiszen mennyi ember kezén mennek át.

A visszajárót a boltok részben bankjegyekben adják, az aprót pedig egy fizetési appban vagy egy „apró kártyára” tudják rátölteni. Az összegyűlő aprópénz később elkölthető ugyanúgy, jutalékmentesen, mint a készpénz.

A rendszer első, sikeresnek bizonyuló tesztje Bornemouth-ban volt. A második körös tesztek helyszínét még nem jelölték ki.

A Shrap vezetője, Chris Forero-Slee szerint a készpénzes fizetést úgy kell fejleszteni, hogy az versenyképes maradjon a digitális fizetési módokkal szemben. Ebbe a pénzérmék nem férnek bele, de az anonim, bankszámla, okostelefon vagy okosóra nélkül is használható félig kártyás, félig bankjegyes fizetés még életképes lehet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?