A befektetőknek semmit nem kell tennie, de a hálózatot üzemeltető rendszergazdáknak lesz dolga.

123rf

Évek óta nem volt példa akkora fejlesztésre, mint amilyenre most készül az Ethereum Alapítvány. Az első teszthálózat már fut öt napja, április 14-én pedig a teljes Ethereum hálózat átállhat a legújabb, Berlin kódnevű szoftververzióra.

Az Ethereum blogja gyorsan leszögezi, hogy a kriptotőzsdét vagy webes esetleg mobilos tárca szoftvert használóknak semmit nem kell tenniük a frissítés miatt. Ugyanígy nyugodtan aludhatnak a hardver tárcával rendelkezőknek sem. A bányászoknak és az Ethereum node-ok üzemeltetőinek azonban szoftvert kell frissíteniük.

Aki a frissítést kihagyja az nem lesz kompatibilis az új verzióval, nem tud ethert küldeni az új verzióra frissített csomópontokra, lényegében kimarad a buliból. Mivel az Ethereum hálózat nem központosított – szép idegen szóval decentralizált – ezért minden node üzemeltető maga dönthet, hogy frissít-e. Ugyanakkor a hálózat egészsége szempontjából lényeges, hogy egyazon verziót használjon a létező legtöbb gép. A hálózat több részre szakadása csökkenti egyrészt a hálózatba vetett hitet, másrészt a rendszer használhatóságát is.

A frissítés kézzelfogható előnyöket ígér: alacsonyabb tranzakciós díjakat és biztonságosabb működést. Egyik sem olyan tuning, ami mögé nehéz lenne felsorakozni.

Pusztán az érdekesség kedvéért: a megelőző szoftververziót Isztambulnak hívták, ami viszonylag közismertnek mondható, hiszen talál Európa legnagyobb városa. A megelőzőt pedig Muir-gleccsernek egy Alaszkában található 700 méter széles gleccser után, amit John Muir skót származású természetvédő után neveztek el. A következő szoftver neve ismét a kiszámíthatóbb, a pénzügyhöz kötődő városok mintát követi: London lesz, egyszer csak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?