A svéd jegybank és az ország pénzintézetei megoldották, hogy a készpénzmentes fizetés elterjedjen.

Fotó: Swish

A készpénz nélküli társadalom a fintech egyik nagy ígérete. Olyan ígéret, aminek az előnyeit és a hátrányait is meg kell vizsgálni, mielőtt elkezdjük kiépíteni a rendszert. Szerencsére Svédország egész Európa helyett bétateszteli az elképzelést.

A Riksbank, a svéd jegybank, felmérése szerint a Swish nevű P2P pénzküldési módszert már többet használják a svédek, mint a készpénzt. A listát természetesen a betéti kártya vezeti, a készpénz népszerűsége folyamatosan csökkent az elmúlt öt évben, a felhasználók közti mobilos pénzküldést lehetővé tévő Swish pedig a 2012-es indulása óta eltelt idő alatt a második legnépszerűbb fizetési móddá vált. (Érdekesség, hogy egy rövid 2014-es fellángolás után a kriptovaluták népszerűsége a hibahatár alá esett.)

Amellett, hogy a svédek 61 százaléka használta a Swisht a felmérést megelőző hónapban, van a történetnek egy érdekesebb oldala is. A Swish nem egy fintech startup, hanem a svéd bankok által összehozott megoldás. A Moneyness nevű remek pénzügyi blog arra is felhívja a figyelmet, hogy a hasonló szerepet betöltő Zelle és Interac e-Transfer is banki alapítású. A hasonló megoldások közül a Venmo a kivétel, amely startupként indult, most pedig a saját P2P pénzküldési megoldással is rendelkező Paypal tulajdona.

A svéd jegybank még azt is megtette, hogy a Swisht egy is előnyhöz segítette. Akkor vezették be a digitális fizetési módszert, amikor egy extrém módon rövid határidős bankjegy csere is zajlott. Azok jártak jól, akik papírpénz helyett a digitális módszerre tértek át. Érdemes megjegyezni, hogy a hazai bankjegycsere végével lép életbe majd az azonnali utalási rendszer. Erre azonban még nem építettek a Swish-hez hasonló megoldást a hazai bankok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?