Újabb országban kapott nagy pofont a rejtett munkaviszonyhoz hasonlító gig economy modell. Az Uber nagyon szeretné, hogy az ítélet egyedi eset legyen.

(Fotó: Carlos ZGZ CC-BY)

Alkalmazottnak számítanak az Uber sofőrök Franciaországban. A cég addig fellebbezett, amíg tudott, de a Semmitőszék (Court de Cassation) is úgy ítélt, hogy az Uber sofőrködés munkaviszony.

A per 2017. júniusa óta zajlik, és kezdetben egy sofőr azért indította, mert felfüggesztették a fiókját. A francia munkaügyi bíróság elutasította a keresetet, mert szerintük nem munkáltató és alkalmazotti viszony állt fent a két fél között. Ám ezt egy párizsi bíróság felülbírálta.

Taxi 1 music: Patrick Abrial – Misirlou (Taxi theme)

This is an unreleased music from the French movie Taxi (1998). MP3: http://www.mediafire.com/download/bwa6hqrpgc4auz2/TAXI1+theme.mp3 I uploaded my unrelease…

Az utóbbi bíró azzal érvelt, hogy az Uber sofőrök nem építhetnek saját ügyfélbázist, nem állapíthatnak meg saját árakat, így nem önálló vállalkozók valójában. A munkájukat pedig az Uber felügyeli, például úgy, hogy három elutasított fuvar után érdeklődni kezd, hogy ott van-e még a sofőr. Ezt az ítéletet hagyta helyben a Semmítőszék, megállapítva, hogy nem önálló vállalkozóként nyújt a sofőr szolgáltatást az Ubernek, hanem alkalmazottként.

Az Uber közleményben reagált az esetre. Eszerint egy sofőr ügyében döntött a bíróság, aki ráadásul 2017 óta nem használta az appot. A cég közleménye azonban inkább azt írja, amit hinni szeretnének. Ha a francia jog nem is precedens alapú, de a sofőr által megnyert per fontos következményekkel járhat. És nem csak az Uber számára, hanem a többi gig economy modellben működő cég számára is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?