A Paypal jótékonysági szolgáltatásában „milliónyi” szervezetnek lehet pénzt küldeni, de nem mind kapja meg azt. Egy adakozó perel.

Milliónyi jótékonysági szervezetnek lehet adakozni a PayPal Giving Fund nevű támogatói oldalán. Egy kedden elindított per szerint azonban a szervezetek egy része soha nem jutott hozzá a neki szánt pénzekhez.

(Forrás: Steve Ganz / Flickr CC-BY)
(Forrás: Steve Ganz / Flickr CC-BY)

Több mint hét milliárd dollárnyi adományt gyűjtött 2016-ban a Giving Fund a világ bármely pontján regisztráló adakozóktól. A perirat szerint a pénzhez csak azok a szervezetek jutnak hozzá, amelyek regisztrálták magukat a Paypal rendszerébe. A problémát az okozza, hogy olyan szervezeteknek is lehet pénzt küldeni, akiknél ez a regisztráció hiányzik. Az ilyen pénzeket a Paypal hat hónapig őrzi, majd a perirat szerint a cég által kiválasztott szervezeteknek utalja tovább azt – írja a Guardian.

Ötletünk sincs, hová mennek azok a pénzek. Azon dolgozunk, hogy a pénzek oda jussanak, ahová szánták őket

– mondta Chris Dore, a pert elindító egyik ügyvéd.

A Paypalt is meglepte az ellene indított per. A cég képviselője egyelőre védi az álláspontjukat, és azt nyilatkozta, hogy a Giving Fund pozitív változást ér el és fontos szerepe van az adakozók és a jótékonysági szervezetek összekötésében. A nyilatkozat nem tért ki mélyebben a periratban leírt állításokra.

Jaaa, hogy másnak küldte volna?

A pert Terry Kass indította, aki 2016-ban 3250 dollárt próbált szétosztani 13 hely jótékonysági szervezet között. Azért választotta a Paypal adományozási megoldását mert azt ígérte, hogy az összeg egy százalékával hozzájárulnak az adományhoz. A tranzakciók után Kass az egyik jótékonysági szervezettől megtudta, hogy a pénz nem jutott el hozzájuk. Sőt, mivel nem voltak regisztrálva a Paypal rendszerébe, a 13 szervezet közül 10 nem kapta meg az adományt.

A Paypal nem jelzi a regisztrációval nem rendelkező alapítványoknak, hogy pénz vár rájuk a rendszerben

– áll a periratban. Kass azért indította a pert, hogy valóban azokhoz a szervezetekhez jusson a pénz, ahová az adakozók szánták azt. A panasz azzal is meggyanúsítja a Paypalt, hogy azoknak az intézményeknek kedvez, akik fizetős Paypal Business fiókot használnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?