Akik nem szeretnek kártyázni, már azok is magukkal viszik többnyire. A járvány megtanította bankkártyát használni a magyarokat.

 (Forrás: Wall Boat CC-BY)

Felmérte a MasterCard a magyar kártyahasználati – és még véletlenül sem magyarkártya-használati – szokásokat és attitűdöket. Az nem meglepetés, hogy az online fizetés sokkal elterjedtebbé vált. Ellenben a felmérés azt is kimutatta, hogy már azok is magukkal hordják a kártyát, akik eddig próbáltak máshogy fizetni.

A felmérés adatfelvétele 2020. novemberében, a járvány második hullámának elején került sor. Eddigre azok is elkezdték kerülni a készpénzes fizetést, akik addig kitartottak. A megkérdezettek 62 százaléka fizetett gyakrabban kártyával, mint korábban, 17 százalék pedig úgy válaszolt, hogy a színtisztán készpénzes életről szokott át a kártyásra. A válaszadók 82 százaléka a járvány lecsengése után is megtartja az új fizetési módot.

A kártyahasználat a legnagyobbat a 18-35 éves korosztálynál növekedett a legjelentősebb mértékben. Az új kártyás vásárlók 21 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A többi korcsoportban jellemzően 14-12 százalék volt a növekedés.

A kártyát nem használók aránya soha nem látott mélységbe esett. Jelenleg a megkérdezettek öt százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem fizet kártyával. Döntésüket azzal indokolják, hogy a készpénzt szokták meg és azt tudják használni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?