A többség még szereti, ha helyi pénzzel a tárcájában indul el külföldre, de már nagyon kicsi az előnyük a Mastercard felmérése szerint.

A többség még szereti, ha helyi pénzzel a tárcájában indul el külföldre, de már nagyon kicsi az előnyük a Mastercard felmérése szerint.

(Forrás: Wall Boat CC-BY)
(Forrás: Wall Boat CC-BY)

A kinti zegernye, káosz és nem közlekedő vonatok ugyan még nem utalnak arra, hogy hamarosan itt lesz újra a nyaralási szezon, de a közvéleménykutatási adatok már jelzik. Már az, hogy mit közvéleménykutatnak éppen a területen érintett cégek. A Mastercard friss adatai szerint minden második magyar viszi magával külföldre a bankkártyáját és azzal is vásárol. Az adatok szerint az

És pénzt váltottál-e már?

kérdés még nem halt ki teljesen, de már meggyengülni látszik. A leggyakrabban a bolti vásárlásokat fizetik honfitársaink kártyával, de az éttermekben is gyakran előkerül a bankkártya.

A Free Association Research által készített, városi szinten reprezentatív kutatásban részt vevők 38 százaléka utazott külföldre magáncélból 2016. és 2017. novembere között. 65 százalék szerint fizetéskor és pénzfelvételkor is hasznos lehet a kártya. A válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy készpénz helyett kártyát visz magával, ha pedig készpénzre van szüksége, egy helyi ATM-ből vesz ki. A megkérdezettek 28 százaléka pedig ugyan igyekszik nem használni a kártyáját, de azért nem hagyja itthon.

A válaszadók többsége nem tudta, hogy a küföldi fizetés esetében a POS terminál használatának nincs külön díja. Belföldi viszonylatban azonban a válaszadók kétharmada tudta, hogy a bolti fizetéseket nem terheli semmilyen plusz díj.

Az utazáshoz kapcsolódó bankkártyahasználat gyakran az utazás előtt megkezdődik. A szállást és a jegyeket vagy az autóbérlést jellemzően előre fizetik a magyarok.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?