Az olcsón kibérelhető, itt-ott széthagyott elektromos rollereket nem minden városlakó szereti. És a helyi üzletek sem rajonganak értük. A cégnek van egy ötlete, amivel javíthat a megítélésén.

(Fotó: Anthony Quintano // CC-BY)

A közösségi közlekedés startuposítását elvégző bérelhető elektromos rollereket mostanra már a budapestiek is megismerték. (A többi magyar település legyen hálás, hogy kimaradt belőle.) Az eszközök nem rosszak, azonban az üzleti modell része, hogy a felhasználók ott lépnek le a rollerről és zárolják azt, ahol jól esik nekik. Ezért van tele a város kényelmetlen helyen álló, mozdításra szirénázó Lime rollerekkel.

Az Egyesült Államokban nem csak a Lime működik, hanem több rollermegosztó szolgáltatás. A legismertebb talán a Bird, ami hosszasan hadakozott már városokkal. Mostanra a startup kitalált egy módszert, amiből pénze is lehet és érdekeltté is teheti a helyi vállalkozásokat a rollermegosztás támogatásában.

A Bird Pay nevű frissen bejelentett fizetési szolgáltatást Santa Monicában és Los Angelesben tesztelik egyelőre. A Bird Pay lényegében egy QR-kódos fizetés a résztvevő boltokban. Ezek olyan üzletek, amelyek előtt le lehet rakni a robogókat. Így a fizetési szolgáltatással a cég némi jóindulatot is vásárol magának.

A Bird adatai szerint az utak 58 százaléka eddig is helyi üzletek előtt ért véget. Azaz az eszközöket boltba menni használják az emberek, és üzletet hozó szolgáltatóként akár szerethetnék is őket. Kérdés, hogy a többnyire készpénzes üzletek mennyire lesznek vevők a digitális fizetési módra. Illetve van-e hely a különböző mobilos fizetési szolgáltatások mellett a piacon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?