Be is engedte és nem is engedte be a külső fizetési szolgáltatókat Hollandiában az Apple, de pont úgy jött ki a matematika, hogy a végén senkinek ne érje meg.

Forrás: Apple

A várható – értsd: null – humorérzékkel reagált arra a holland versenyhatóság, hogy az Apple nem enged be más fizetési szolgáltatásokat a platformjára. A cég ugyan tett egy lépést, amit megkövetelt tőle a versenyhatóság, de nagyon látványosan csak a törvény betűjét nézte.

Az ügy még korábban robbant ki, randiappok tettek panaszt az Apple ellen, hogy a cég platformján csak az Apple megoldását használva lehet fizetni. Egy hosszas folyamat végén a hatóság el is rendelte, hogy ezen változtatni kell.

Az Apple ezt úgy oldotta meg, hogy a külső fizetési szolgáltatókat beengedi a randiappok esetében, ám az appfejlesztőknek egy egész képernyős figyelmeztető üzenetet kell megjeleníteniük. A cég jutaléka és a kezelési költség pedig fillérre ugyanannyi lesz, mintha az ApplePayt használták volna.

A szabályozó erre ötödször is megbírságolta újabb ötmillió euróra a céget. És jelezte, hogy a bírságok folytatódni fognak, amíg az Apple érdemben nem oldja meg a problémát.

Jelenleg az Apple zsebpénz méretű büntetéseket kap. Ám a jövőben, ha elfogadják az EU digitális piacot szabályozó törvényeit, a milliókból gyorsan milliárdok lehetnek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?