A neobank már tud azoknak segíteni, akik maguk is ezt kérik tőle, de a nagy fogadóoldalak megpróbálják kicselezni a szűrőt.

(Fotó: Dennis Yang CC-BY)

Érdekes kezdeményezés mögé állt be brit Monzo neobank. Egy olyan, a brit közegészségügyi szolgálat (NHS) szakértői által is aláírt nyílt levelet adtak ki, amelyek a bankszámlákon aktiválható szerencsejáték szűrő kötelezővé tételét követeli.

A Monzo már 2018. júniusában létrehozott egy olyan szűrőt, amit az ügyfelei aktiválhatnak. Az ő lépésüket pedig több bank követte. Ugyanakkor egy friss felmérés szerint még mindig 28 millió brit rendelkezik olyan folyószámlával, amin nem lehet letiltani a szerencsejátékot.

A szerencsejátékos cégek közben próbálnak idomulni a szabályozáshoz, azaz új, a tiltást megkerülő fizetési megoldásokat beépíteni a rendszerükbe. A Finextra cikke szerint ez nehézséget okoz a bankoknak, mert követniük kell, hogy aktuálisan épp hogyan lehet feltölteni egy fogadóoldalon használt virtuális tárcát.

A Monzo azt is javasolta, hogy készüljön központi adatbázis, amelyben a szerencsejátékos cégek feltüntetik, hogy milyen számlákon fogadnak utalásokat. Így a bankok egyszerűen tudnák működtetni a szűrőjüket. A bank szerint a pilot projektjük bizonyított, de kormányzati segítség nélkül nem lehet továbblépni.

A Monzo szűrőjét a számla tulajdonosa maga kapcsolhatja be. A kikapcsolásához viszont beszélnie kell az ügyfélszolgálattal, ami megakadályozza az impulzusszerű sportfogadásokat. Emellett a visszakapcsolás 48 órán belül történik meg, ami további beépített súrlódást jelent a rendszerben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?