Mikor akarjuk? Azonnal. Bocsánat, rossz vicc volt, de az Európai Központi Bank szerint valóban elősegítené az európai integrációt és a gazdaság fejlődését, ha létrejönne egy kompatibilis rendszer.

Addig oké, hogy van euró, de a digitális fizetésekben jobban látszhatna (Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)
(fotó: Mathias Pastwa / Flickr CC-BY-ND)

Az Európai Központi Bank arra jutott, hogy az egész EU-ra kiterjedő azonnali fizetési rendszerrel lehetne megtörni a Visa és a Mastercard uralmát. A gondolat rendkívül hasonló ahhoz, amit megfogalmazva Magyar Nemzeti Bank megkezdte a hazai azonnali fizetési rendszerre vonatkozó szabályozás kidolgozását. A rendszer idén nyáron indul, páholyból nézhetjük, hogy a fintechek és a bankok hogyan élnek a lehetőséggel.

A Finextra cikke szerint az EU-s kártyás fizetések 80 százaléka a Visa vagy a Mastercard rendszerén keresztül történik. A maradékon osztoznak a további kártyás szolgáltatók és az olyan furcsa megoldások, mint a hollad piac Ideal rendszere. Az EKB az elmúlt tizenkét évben több módszerrel próbálkozott a verseny élénkítésével. A pénzváltási árfolyamokat maximálták, de a bankok még így sem dolgoztak ki egy versenyző európai megoldást.

Yves Mersch, az EKB igazgatótanácsi tagja az American European Community Association eseményén panaszkodott arra, hogy a SEPA övezet nem észlelhető a kártyás fizetésekben. „A kártyatulajdonosok nem használhatják a nemzeti kártyáikat, kénytelenek egy globális kártyatársaság szolgáltatását igénybe venni, még ha Európán belüli fizetéseket is akarnak lebonyolítani” – mondta az igazgatósági tag.

Fizethetünk az Örömódát fütyülve

Az azonnali fizetési rendszer megoldhatná az európai országok közti fizetési problémákat. Mersch szerint ha össze lehetne békíteni az egyes országok fizetési megoldásait, akkor az az európai identitást is erősítheti. Emellett a kereskedők és a felhasználók számára is eredményezhet megtakarításokat, ami kevésbé hangzatos cél, de a hónap végi elszámolásban nem néz ki rosszul.

Mersch is tisztában van azzal, hogy az azonnali fizetési rendszerek indulásának idejét éljük. Felhívta arra a figyelmet, hogy ezeket egy páneurópai rendszerbe is össze kell kapcsolni. Az EKB már létre is hozott egy Euro Retail Payments Board nevű szervezetet, amely az integrált piaci megoldások kifejlesztését hivatott elősegíteni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?