Fintech alapozó cikket közölt az MIT Sloan School honlapja. Van benne pár érdekes gondolat és egy grafikon, amibe beleszerettünk.

A történeti megközelítésben az a remek, hogy egészen más fajta tanulságokat kínálnak, mint az itt-és-most fókuszú napi hírek. Az MIT Sloan School of Management új, ismeretterjesztő publikációja a fintechet magyarázza el Ádámtól és Évától indulva.

Vannak benne remek mondatok, például az, hogy a „fintech akkor kezdődött, amikor Michael Bloomberg megalapította a Bloomberget”. Ez 1981-ben történt, szóval akár azt is mondhatnánk, hogy a fintech a hálózat elterjedésével kezdődött. Igaz, Bill Aulet, az MIT Sloan befektetési és kutatási szárnyának vezetője azzal folytatja a gondolatot, hogy azelőtt pénzügyi szolgáltató cégek voltak, de a Bloomberg pénzügyi technológiai cég volt.

A lényeg, hogy a pénzügy világába kívülről jöjjön be valami innováció, ne a falakon kelljen mindent kitalálni. A cikkben a legnagyobb truváj azonban az a lista, ami a korábbi pénzügyi innovációkat listázza az időszámításunk előtti negyedik évezredtől napjainkig. Férne még bele adat, de így is érdekes megnézni.

A cikk maga kellemes szombat délelőtti hosszú olvasmány. Ezt a listát viszont ki fogjuk bővíteni, például a Szong-dinasztia váltóival mindenképpen, akik a papírpénz után a hiperinflációt is feltalálták.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?