Az ACLU amerikai civil jogvédő mozgalom profitál abból, ha megnyomjuk a meghackelt Amazonos vásárlógombot. Nem átverés, nem bűn, csak egy remek ötlet.

Az ACLU amerikai civil jogvédő mozgalom profitál abból, ha megnyomjuk a meghackelt Amazonos vásárlógombot. Nem átverés, nem bűn, csak egy remek ötlet.

A mosógép rendben van, de hová ragasztja az ember a sörrendelős gombot?
A mosógép rendben van, de hová ragasztja az ember a sörrendelős gombot?
(fotó: Amazon)

Az Amazon 2015 márciusában mutatta be a Dash Button nevű szolgáltatását, amely nevéhez hűen egy darab gomb. A gomb egyfajta termékkel van összepárosítva, amiből képes újat rendelni, ha megnyomjuk. A kereskedőház úgy gondolta, hogy a háztartási fogyóeszközök újrarendelésének ez a legcélszerűbb módja. A gombot oda ragasztja a felhasználó, ahol a termék amúgy is található a lakásban – a mosógépre a mosóporos gombot, a fürdőszobai szekrényre a tusfürdőset -, és ha az ügyfél észleli, hogy még egy mosásra nincs mosópor, egy gombnyomással rendel új anyagot. A felhasználók kezelése, fizetés és a kiszállítás a cég kisujjában van, azzal nem lesz gond.

Az ötlet furcsa volt, de úgy tűnik, hogy működik, mert 2016-ban újabb termékekkel bővült a gombok sora. Már 150 különböző terméket lehet rendelni, és az Amazon szóvivője szerint harminc másodpercenként meg is nyomta valaki a Dash gombját. Ezek tavaly nyári – és az Amazon méretét tekintve nem is túl jó – adatok, de azt mutatják, hogy a cég komolyan gondolja a Dasht.

Nagyon nem haragudhatnak meg, ugye?!

Ezért lesz érdekes megfigyelni, hogyan reagálnak arra, hogy most civil aktivisták meghackelték a rendszert. Nem törték fel, nem loptak el semmit, viszont úgy használják, ahogy azt Jeff Bezos, Amazon-vezér és csapata kitalálta.

(Forrás: Medium / Nathan Pryor)
(Forrás: Medium / Nathan Pryor)

Nathan Pryor, a hack elkövetője egy testreszabható Dash gomb megrendelésével látott neki a műveletnek. Az Amazon ugyan nem adott adományozásra használható API-t a Dashhez, azaz nem nyitotta meg teljesen a hardvert a külső fejlesztők előtt, de Pryor írt egy sajátot. A fejlesztő még matricát is tervezett a frissen beszerzett gombjához, amely az új kód elkészülte után nem termékeket rendel meg, hanem az ACLU amerikai civil jogvédő szervezetnek utal el öt dollárt.

A gombot arra használja, hogy amikor nagyon felidegesíti magát Trump elnök egy-egy twitjén, akkor küld egy kis pénzt az elnök túlkapásai ellen küzdő civileknek. A kódot természetesen közzétette, így bárki megcsinálhatja otthon a saját adománygombját.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?