Valószínűleg reális kockázati számítás van amögött, hogy az Apple még az EU-val kötött megállapodás betűjét is alig tartja be, nem hogy a szellemét.

Tim Cook. Fotó: AFP

Sok jót el lehet mondani az Európai Unióról és szervezeteiről, de azt nem, hogy különösebben jó humorérzékük lenne. Úgy általában egy viccet nem tudunk mondani, ami egyszerre jó és egy bizottság tervezte.

Hogy mi ennek a fitnech vonatkozása? Hogy az EU azt sem szereti majd, ha az Apple próbál vele viccelődni, pedig épp ez történik. És ezeket a vicceket nagyon könnyű kötekedésnek tartani. Hollandiában a cég beleegyezett, hogy a randiappoknak megengedi, hogy külső fizetési szolgáltatót használjanak.

Az Apple mostanra ismertette, hogyan oldja meg, hogy meg is feleljen a megállapodásnak és be is mutasson az EU-nak. Egyrészt írtak egy olyan policyt, amit rendkívül nehéz lesz betartani, ellenben be kell ahhoz, hogy a fejlesztők külső fizetési szolgáltatót használjanak. Például egy egész képernyőt elfoglaló figyelmeztetést kell megjeleníteni arról a tényről, hogy nem az Apple a fizetési szolgáltató.

Aztán az Apple továbbra is be fog szedni 27 százalék jutalékot, ami a fizetési szolgáltatók nagyjából 3 százalékos jutalékával együtt pont kiadja azt a 30 százalékot, amit az Apple eddig kért. Mindemellett az Apple természetesen kér egy havi kimutatást a fejlesztőktől, amit ha megkap, akkor 45 napos lejárattal kiküldi a számlákat az ügyfeleknek.

Az Apple azért egyezett meg az EU-val, hogy ne kelljen befizetnie egy 5 millió eurós büntetést. A mostani csokornyi rendelkezéssel azt fogják elérni, hogy az eurokraták az épp csak iktatott aktákat elővegyék és a rájuk jellemző remek humorérzékkel újra dolgozni kezdjenek. Ettől persze még ömleni fog be a jutalék addig is az Apple kasszájába, tehát az is elképzelhető – sőt valószínű – hogy reális kockázattal tették meg a mostani lépést. Mi azért bízunk abban, hogy a végén az EU és felhasználók fognak nevetni, mert ilyen fogyasztóvédelem tekintetében mélyen elfogult alakok vagyunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?