Mosolyoghatnak a magyarok, a Blockchain Competence Center megnyitásával sok mindenkit megelőztek. Azért Vilnius is ügyeset lépett, és az EU is mozgolódik.

Mosolyoghatnak a magyarok, a Blockchain Competence Center megnyitásával sok mindenkit megelőztek. Azért Vilnius is ügyeset lépett, és az EU is mozgolódik.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)
(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

Európa első nemzetközi Blockchain központja Litvánia fővárosában nyitott meg – írja a Finextra a központ sajtóközleménye alapján. A litván non-profit tudásközpont díszes partnerlistával indul. Együttműködési megállapodásokat írtak alá a PwC-szel, a szingapúri NEM.io-val, a brit 20|30 és a szintén brit Pillar Projekttel. Emellett vannak kapcsolataik ausztrál, kanadai és régiós cégekkel is.

A megnyitón és az azt kísérő kerekasztal-beszélgetésen az Európai Bizottságból, az Európai Központi Banktól és a litván kormánytól is részt vettek tisztségviselők. Emellett a NASDAQ-tól a parnterprojektek képviselőiig sikerült szakértőket Vilniusba reptetni.

Az egészen biztos, hogy ezzel a megnyitóval Vilnius nagyon erősen jelezte, hogy kitörési pontként tekint a blockchain technológiára. Budapestnek versenytársa támadt.

Mindeközben az EU

Az Európai Bizottság létrehozott egy Blockchain Observatory and Forum nevű szervezetet, amely a változatosság kedvéért az EU-n belüli blockchain fejlesztésekkel foglalkozó szervezetek összekötésével és facilitálásával foglalkozik. Az intézmény 500 ezer eurós büdzsét kapott a működésének első két évére, ebből azonban a tudásmegosztáson túl jogi szabályozás előkészítésére is kell áldozniuk.

Mariya Gabrie, digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos szerint azt fontos elérni, hogy ne szabályozások patchworkje alakuljon ki, hanem a blockchain digitális közös piaca.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?