Egy, az OTP megrendelésére készült kutatás szerint a kártyahasználók túlnyomó többsége komfortosan érzi magát a kártyhasználattal kapcsolatban.

(Fotó: OTP Mobil)

A felmérés szerint a 18 éven felüli lakosság 81 százaléka rendelkezik olyan bankkártyával, ami alkalmas elektronikus fizetésre. Felük naponta használja vásárlásra a kártyáját, negyedük hetente több alkalommal. 19 százalékot tesz ki azok aránya, akik csak hvai néhány alkalommal használnak kártyát.

A válaszadók kétharmada összegtől függetlenül kártyával vagy mobillal fizet. Húsz százalék csak a kicsi és közepes tételeket fizeti plasztikkal. A kártyás fizetési hajlandóságot a koronavírus járvány erősítette. A megkérdezettek negyede mondta azt, hogy 2020 óta többet használja a kártyáját.

Nagyon alacsony, mindösszesen hat százalék azoknak az aránya, akik nem érzik kellőképpen biztonságosnak a kártyás fizetést. Az általuk felhozott indokok közül a személyes adatok ellopásának veszélye és a pénz ellopásának veszélye a leggyakoribb.

A legalapvetőbb védekezési lépéseket – például a PIN-kód titokban tartása és a vásárlási limit beállítása – mellett nincs komoly esélye annak, hogy a fentiek bármelyike bekövetkezne. Online kártyás vásárláshoz pedig már minden banknál kétlépcsős azonosítást kell használni, így az is védi a felhasználók pénzét.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?