A YCombinatort maffiához hasonlította a vásárlós és kiszállítós startup vezetője. Nem sült el jól az akció.

(Fotó: Bolt)

Történt végre egy kis egészséges dráma a fintech szolgáltatások között, ami nem kriptó lopásról és majmos képekről szól. Ryan Breslow, a Bolt nevű amerikai startup vezetője lekerült a cég éléről. Helyét a termékfejlesztésért és technológiáért felelős Maju Kuruvilla veszi át. Breslow az igazgatótanács fejeként fogja a 600 fős cégnél folytatni.

Eddig még nincs dráma, de az ide vezető út remek volt. Az épp befektetési pénzeket gyűjtő, 11 és 14 milliárd dollár közöttire értékelt kereskedelmi cég tulajdonképpen jól teljesít. Eddig egymilliárd dollárnyi tőkét gyűjtött össze. Bevezette alkalmazottainak a négynapos munkahetet, ami önmagában is érdekes lenne. Kuruvillát pedig tavaly az Amazontól hozták a céghez.

Breslow azonban elkövette azt a hibát, hogy őszinte volt és ezt a Twitteren élte ki. Azt fejtette ki két nap számos bejegyzésében, hogy szerinte nem érdemes a YCombinator startup istállóhoz bekerülni. Illetve, hogy az inkubátor maffiaként működik, és mindent megtesz, hogy a startupjainak versenytársait eltiporja. Ezt a Bolt első kézből tudhatja, az egyik fő konkurenciája a YCombinator egyik nagy dobása, a Stripe nevű fizetési területen működő fintech.

Az alapító azzal is megvádolta a YCombinatort, hogy azonos profilú startupból nem fogadnak be többet. A Hacker News című hírolvasó és fórumoldaluk manipulálásával pedig befolyással vannak arra, hogy az egyes startupokról mennyi szó esik a közbeszédben. Végül pedig felemlegette, hogy a Stripe pusztán a Bolt hátramozdítása miatt támogatott egy közvetlen versenytársat. (És mivel a Fast nevű startup esetében a nevét ismerjük is ennek a versenytársnak, a sztorinak ezt az elemét nehéz is lenne tagadni.)

Breslow meglátásait elég sokan lájkolták, nem lehet azt mondani, hogy egyedül maradt a véleményével. Ugyanakkor kapott válaszokat is. Marc Andreessentől, a YCombinator alapítójától egy mém képet, Sam Altmantól, a kockázati tőkebefektető jelenlegi vezetőjétől pedig érdemi kritikát is. Altman azt kérte számon, hogy a Bolt főnöke döntse el, hogy a YCombinator mindenre képes maffia vagy egy olyan csapat, amikhez nem éri meg csatlakozni, mert a kettő nem lehet egyszerre igaz.

Alig két nappal később Breslow visszavonult a cég operatív vezetésétől. Ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy nem akar a háttérbe vonulni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?