A kompetenciaközpont célja a magyar programozók és cégek versenyképességének növelése. Budapes régiós blockchain főváros akar lenni.

A kompetenciaközpont célja a magyar programozók és cégek versenyképességének növelése. Budapest régiós blockchain főváros akar lenni.

(Fotó: descryptive.com / CC-BY)
(Fotó: descryptive.com / CC-BY)

A jövő furcsa helyeken tud elkezdődni. Nem szokás tudni, de a ma Szilícium-völgynek nevezett terület a hadiipar által szennyezett így-úgy rekultivált területen fekszik. Így lehet arra is tekinteni, hogy az Árpád hídtól egy metrómegállóra megnyílt ma a Blockchain Competence Center.

A központot az Interticket és a Rowan Hill Global alapította meg. A BCC célja kettős: egyrészt oktatási helyszínként is akar funkcionálni, másrészt pedig a magyar cégek versenyképességét növelő szakértői bázisként is. A megnyitón több alkalommal elhangzott – például Jobbágy Endrétől, az Interticket vezetőjétől -, hogy Magyarország egyik esélye, hogy Budapestet régiós blockchain fővárossá tesszük.

Dr. Dombi Viktor, a központ társalapítója előadásában megemlítette, hogy a fintech, a banki szolgáltatások felől érkezve menet közben jöttek rá, hogy a blockchain túlmutat a pénzügyön. „Társadalmi igényekre ad választ, olyanokra, mint a jog, a kereskedelem vagy a szállítmányozás.” Emellett előadásában elhangzott a címben is kiemelt

„ki korán kel az aranyat vagy kriptovalutát lel”

fordulat is. Ez csak azért volt meglepő, mert a BCC nem a kriptovalutákkal való spekulációra helyezi a hangsúlyt, hanem a blockchain ipari felhasználására. Hamarabb segítenek majd egy nyilvántartórendszer felépítésében, mint altcoinokkal tőzsdézni.

A megnyitót Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos zárta, aki amellett, hogy ígért egy országos finech stratégiát arról is beszélt, hogy Digitális Jólét Alapcsomagokat akarnak látni a banki világban is. Ezek a csomagok a távközlési cégek kínálatában már megjelentek. A DJP egy minimális szolgáltatási szintet határoz meg. A banki szektor izgulva várhatja, hogy rájuk milyen elvárások vonakozhatnak majd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?