Csalók és embercsempészek tevékenysége felett hunyt szemet a legnagyobb amerikai pénzküldéssel foglalkozó cég. A Western Union félmilliárdos büntetést fizet, de így is megkönnyebbülhet.

Csalók és embercsempészek tevékenysége felett hunyt szemet a legnagyobb amerikai pénzküldéssel foglalkozó cég. A Western Union félmilliárdos büntetést fizet, de így is megkönnyebbülhet.

Embert szeretne hozatni Kínából? A nap 24 órájában várjuk!
Embert szeretne hozatni Kínából? A nap 24 órájában várjuk!
(fotó: radiobread / Flickr CC-BY)

Lassan a Maradj talponba illő kérdés, hogy melyik amerikai nagy pénzügyi cégnek nem volt bődületesen kínos csalási ügye az elmúlt tíz évben. Aki például csuklóból a világ bármelyik sarkába pénzt küldeni képes Western Uniont említené, kereshet új favoritot. Az amerikai hatóságok most bírságolták meg 586 millió dollárra a céget, mert szemet hunyt afelett, hogy bűnözők használják a szolgáltatást.

A Western Union 200 országban mintegy félmillió fiókot üzemeltet. A vád szerint ezt a fiókhálózatot használták fel csalók. A cég pedig azután sem tiltotta le a tranzakciókat, miután rájött, hogy a pénzküldési szolgáltatás segít elrejtőzni a bűnözőknek – írja a Reuters.

Még ha csak csalók lettek volna…

Az amerikai igazságügy minisztérium és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) nyilaktozata szerint nem hamis nyereményeket, munkalehetőségeket ígérve csaltak ki pénzt internetezőkből. Voltak, akik több, önmagában nem gyanús összegű pénzküldeménnyel vásárolták meg kínai embercsempészek szolgáltatásait.

A cég 2004 és 2012 között tudta, hogy egyes ügynökei közreműködnek ezekben az utalásokban. Az érintett kétezer fő megbüntetése vagy kirúgása helyett azonban inkább szemet hunytak az egész felett.

A Western Union most fizeti meg, hogy az ügyfeleinek érdekei elé helyezte a profitot

– mondta David Bitkower államügyész-helyettes.

A cég nyilatkozatában gyakorlatilag csak nyugtázta az elkövetett bűncselekményeket, illetve ígéretet tett a helyzet javítására. Az ítélet kihirdetése után azonban valószínűleg pezsgőt bontottak az igazgatótanács tárgyalójában. A cég csak a 2015-ös évben 250 milliárd dollárt mozgatott meg, és 1,1 milliárd dollár profitot termelt. Azaz egy év jó évben a büntetés kétszeresét keresi meg a cég.

A cég nyilatkozata arra is kitért, hogy jelenleg az alkalmazottak ötöde dolgozik különböző compliance programokon.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?