Megnyílt az Amazon sorbaállás és pénztáros nélküli boltja Seattle-ben.

Megnyílt az Amazon sorbaállás és pénztáros nélküli boltja Seattle-ben. A cég korábban már tesztelte a technológiát alkalmazottai körében, most viszont bárki bemehet vásárolni, akinek fel van telepítve a megfelelő app.

Az Amazon robotboltjával egyelőre több a gond, mint amennyi problémát megold (Amazon)
Az Amazon robotboltját öt év alatt fejleszteték ki (Amazon)
(fotó: Amazon)

Az Amazon Go boltokba a cég alkalmazásában megjelenő QR-kódot beszkennelve lehet bemenni. A bolt szenzor- és kamerarendszere követi a vásárlókat, figyeli, hogy mit vesznek el a polcról. Kosarat nem kötelező használni, lehet rögtön a táskába vagy a kabát zsebeibe pakolni. Kifelé nem kell megállni a pénztánál – nincs is ilyen – hanem az app rögtön levonja a termékek árát az Amazon rendszerében rögzített bankkártyáról. A boltnak ugyan vannak alkalmazottai, de az ő feladatuk csupán a polcok újratöltése. A rendszer boldogul azzal is, ha egyszerre százan vásárolgatnak.

A rendszer kritikusai azt hozzák fel ellene, hogy a bankszámlával, bankkártyával vagy okostelefonnal nem rendelkezők nem vehetik igénybe az Amazon Go boltokat. Az Egyesült Államokban a banki szolgáltatásokat igénybe nem vevő háztartások számát kilencmillióra becsülik, ez a lakosság hét százalékát jelenti. Más országokban ez az arány jóval magasabb is lehet. Emellett a bolt a kormány által kiadott SNAP-segélykuponokat sem fogadja el, amelyet más üzletekben be lehet váltani.

Sikeresnek is nevezhető mókás indulás

A sorbanállás nélküli boltot Seattle lakosai úgy avatták fel, ahogy egy ilyen ígéretekkel megnyíló üzletet kell. Megrohamozták és sorba álltak előtte, hogy bejuthassanak.

Ryan Petersen, a Flexport vezérigazgatója által készített képen a sorakozásra kijelölt zóna mellett az is látszik, hogy az Amazon emberei igazgatják az embereket. És ami még viccesebb, hogy a bolt kirakatában már kint vannak azok a plakátok, amelyek szerint csak egyszerűen be kell sétálni, nincs sorban állás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?