Összegezte az OTP a tavalyi év fizetési trendjeit. Meglepő dolgokat nem tartalmaz az adatbázis, de még így is érdemes végignézni a számokat.

(Fotó: frankieleon / CC-BY)
(fotó: frankieleon / CC-BY)

Nőtt az online vásárlások aránya, nőtt a kártyás és mobilos fizetés aránya – mindez azért, mert a koronavírus-járvány miatt az emberek többet voltak otthon, és úgy általában kerülték a fizikai kontaktust.

Az OTP megbízásából az MTM által elvégzett kutatás szerint:

  • a felnőtt lakosság 80 százaléka rendelkezik bankkártyával
  • a fenteik 57 százaléka kártyával vagy telefonnal fizet szívesebben

A felnőtt lakosságnak csak 16 százaléka részesíti előnyben a készpénzes vásárlásokat. A megkérdezettek 27 százaléka pedig ambivalens, egyaránt használ készpénzt és kártyát. Nekik teljesen mindegy.

Legalább ennyire érdekes az az adat, hogy a bankkártya-tulajdonosok 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy nem fogadták el a kártyás fizetést, ezért elállt a vásárlástól. Ezek nem annyira elvi, mint inkább a készpénz hiányából következően meghiúsuló vásárlások.

2020 decemberében tíz százalékkal nőtt az elektronikus fizetési forgalom az OTP szerint. Azt pedig más források is megerősítették, hogy az év során, hogy a kártyás fizetés egyre népszerűbbé vált a járvány alatt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?