Változó biztonsági kódú bankkártyával kísérletezik az amerikai PNC bank. A megoldást a Visa szállította.

Változó biztonsági kódú bankkártyával kísérletezik az amerikai PNC bank. A megoldást a Visa szállította.

(Forrás: PNC)

Ha az előlapját nézzük, a PNC új kártyája nem tűnik különlegesnek. A hátoldalán a CVV kód megszokott helyén azonban apró e-papír kijelző található, amely egy időnként változó kódot jelenít meg.

A kártyától azt reméli a Visa és a PNC, hogy az Egyesült Államokban elharapózott kártyacsalásokat segít megfékezni. A bolti vásárlások esetében ezeknek a bűncselekményeknek a visszaszorítására vezették be – Európánál jóval később – a chipes kártyákat. Az online csalásokat azonban a chip nem segít megállítani.

A tokenizálási megoldások ugyan működnek, mert az így generált virtuális kártyával nem lehet vásárolni, ha ellopják is. Azonban ha egy benzinkútnál vagy kisboltban lenyúlják a kártyaszámot és a CVV-t, az ellen nem véd a tokenizáció. A cserélődő biztonsági kód azonban megoldás lehet. Erre különösen azért van szükség, mert a kiberbűnözők egészen jók lettek a lejárati dátum és biztonsági kód kitalálásában.

A PNC kilencven napos pilot programja során azt is megpróbálja kikísérletezni, hogy milyen gyakran célszerű CVV-t cserélni. A válasznak van egy biztonsági része, ugyanakkor az e-ink kijelző akkumulátorát is figyelembe kell venni. A mostani technológia hatvanpercenkénti váltás mellett négy éves üzemidőre képes. Ha ennél gyakrabban cserélnek kódot, a kártya élettartama is csökken.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?