Megúszható-e a válság? Mikor lesz bitcoinos Visa kártyánk? És egyáltalán lehet-e szex előtti beleegyezést tárolni a blockchainen?

Megúszható-e a válság? Mikor lesz bitcoinos Visa kártyánk? És egyáltalán lehet-e szex előtti beleegyezést tárolni a blockchainen?

Bitcoin alapú bankártya már van, blockchain alapú bank még nincs
Bitcoin alapú bankártya már van, blockchain alapú bank még nincs
(fotó: Xapo)

A bitcoin bedőlésénél vagy be nem dőlésénél érdekesebb téma több is akadt a napokban. Ezek mind kötődnek a kriptovalutákhoz, de nem arról szólnak, hogy tízezer dollár alatt vagy felett van-e a korábban még 19 ezer dollárba kerülő bitcoin darabja. Mindet lehetetlenség a maga mélységében megírni, de itt a négy kedvencünk a hozzájuk tartozó linkkel. Mindegyik alkalmas arra, hogy pénteken, sör mellett a sikeres befektetőtársakkal vagy spontán szerveződő siratókörrel megbeszéljük.

Egy: a Visa véleménye

Alfred Kelly a Visa kártyatársaság vezérigazgatója a CNBC-nek nyilatkozta, hogy nem a fizetési iparág részeként tekint a bitcoinra. A kijelentés nem előzmények nélkül való, viszont lényegesen átgondoltabb, mint a banki-pénzügyi szektor felől érkező kritikák egy része. A Visa – mondta Kelly – csak hagyományos, jegybankok által kibocsátott valutában (fiat) dolgoz fel fizetéseket. A vezérigazgató szerint a bitcoin befektetési és spekulációra alkalmas eszköz leginkább.

Kelly nyilatkozata összecseng azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a drágán és lassan végrehajtott tranzakciók és az árfolyamingadozás miatt a bitcoin alkalmatlan a fizetésre.

Kettő: mi lett volna ha

Ma a bitcoin árának bezuhanása után Andi McClure amerikai játékfejlesztő tette fel a kérdést, amelyet korábban a Dogecoin kriptovaluta atyja, Jackson Palmer is feszegetett. Meg tudja-e úszni egy kriptopénz, hogy spekulációs eszközzé váljon. A stabil felhasználói bázissal rendelkező, fizetésre szűk körben használt poénos kriptopénz például nem tudta elkerülni, hogy befektetési eszközzé váljon. A pénz kitalálója akkor írt figyelmeztető cikket a Motherboard internetes lapba, amikor a Kétfarkú Kutya Párt komolyságával rendelkező pénzének összértéke átlépte a kétmilliárd dollárt.

Három: a diverzifikálás mást jelent

Keserűen csalódott ma az, aki úgy gondolta, hogy ha különböző kriptopénzekben van a pénze, azzal elég vegyes befektetési portfóliót alakított ki. Az összes altcoin árfolyama is zuhant. Valósznűleg a napokban jópáran szereztek pénzügyi alapismereteket, és drágán fizettek meg érte.

Négy: a hülye blockchain megoldások jönnek töretlenül

A bitcoinnál és úgy a kriptovalutáknál jóval értékesebb a blockchain technológia. Azonban ennek is megvan az árnyoldala. Mivel ma őrületesen menőnek számít, minden hírverésre vágyó cég beírja a terveibe a blockchaines fejlesztéseket.

Az elmúlt egy-két hétben volt már pornós blockhain, edzéssel megszerezhető kriptovaluta, és egy olyan blockchain megoldás, amellyel a szex előtti beleegyezést próbálta rögzíteni a csupa férfiakból álló fejlesztőbrigád. (Belegondolni is rossz, hogy a „csókolózni oké, de nem akarok lefeküdni veled” helyzetet hogyan kezeli bármely blockchaines startup.) Jelentős esélye van annak, hogy bármi történjen is a bitcoinnal, ezek az induló cégek nem tűnnek el. Pedig a többségükért nem lenne kár.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?