A kocsiba épített fizetési funkciók és az autóval társított telefonról elérhető fizetések a jövő. Mégsem állnak vele túl fényesen a gyártók.

A kocsiba épített fizetési funkciók és az autóval társított telefonról elérhető fizetések a jövő. Mégsem állnak vele túl fényesen a gyártók.

Ördög és parkol! (Fotó: Dan Lundberg CC-BY)

A következő fizetős kütyü nem lesz kicsi. A következő fizetős kütyü nem lesz olcsó. És egyáltalán nem lehet majd a csuklónkon vagy a nyakunkban viselni ékszerként. A Mobile Payments jóslata szerint a következő fizetésre alkalmassá tehető eszköz az autónk.

A fizetés az okostelefonos kapcsolattal szivárog be a kocsiba szerintük. Azzal, hogy az autó távirányíthatóvá válik – kinyithatjuk appal, előmelegíthetjük az ülést, miegymás – már tényleg csak apróságok kellenek, hogy tárcává is váljon a kocsi.

Az ötlet nem annyira valóságtól elrugaszkodott, mint elsőre tűnhet. Autópályamatricát már most is egy külső eszközzel vásárlunk, azonosításra a rendszám szolgál, fizikai matrica pedig nincs is. Ha a kocsi egy engedélyezési vagy azonosítási folyamatban részt vehetne, ugyanígy tudnánk vele tankolni is, parkolni is.

A Honda Dream Drive nevű, alapvetően szórakoztatásra tervezett autós rendszere már tudja is ezeknek a funkcióknak a nagy részét. Ráadásul úgy, hogy a kocsit hangvezérléssel is kezelhetjük, mint Michael Kittet. A kocsi nem viselkedik külön tárcaként, elég neki, ha összekapcsolódik a telefonnal. A fizetési szolgáltatást a Visa és a Connected Travel nyújtotta, de a Honda az első fejlesztési kör után partnerségre lépett a Mastercarddal és a Paypallel is.

Mekkora tárca! (Fotó: Jaguar)

A Jaguar volt az első autógyártó, amely a Shellel együttműködve az autóba szerelt, a benzinkútnál is működő fizetési megoldása. Több 2017-es és 2018-as Jaguar modell tulajdonosának már nem kell elővennie a tárcáját, besétálni a kúthoz, végiglapozni az akciós cédéket és fizetni. Elég a középkonzolon lekattintani a tankolás árát. Ez utóbbi egyébként egyszerű feladat, tankoláskor áll az autó. Arra viszont, hogy a sofőr hogyan tud fizetést engedélyezni miközben vezet, még kell egy megoldás – írja a lap.

Az autógyártók és a fizetési cégek nem nagyon érnek rá tervezgetni. A technológiai vállalatok is lehetőségként tartják számon az autók technológiával való felszerelését. Az Amazon Echo Auto néven tervez autóba szerelhető hangvezérléses berendezést kiadni, a Samsung egyik leányvállalatával fejlesztet hasonló megoldást, a Google és az Apple pedig már régen beszélnek a saját autós megoldásaikról, sőt ott is vannak pár modellben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?