A londoni bankárok nem boldogok. Legalábbis erre lehet következtetni a Fintech Times cikkéből, ami egy kiadós politikusrugdosás közben felvázolja, miért nagyon aggasztó a közelítő Brexit.

A londoni bankárok nem boldogok. Legalábbis erre lehet következtetni a Fintech Times cikkébe, ami egy kiadós politikusrugdosás közben felvázolja, miért nagyon aggasztó a közelítő Brexit.

A cikk elolvasását mindenképpen ajánljuk, már csak azért is, mert az ír határkérdést blockchainnel – tényleg! – megoldani kívánó Philip Hammond pénzügyminisztert úgy hülyézi le egy mondatban, hogy abban egy sértő szó sem szerepel. Még durvaság sem. De nem szívesen lennénk most konzervatív brit pénzügyminiszterek.

De mik a problémák? Dr Joanna Perkins, aki a blockchaines megjegyzés után kapta meg a mikrofont, hat területet említett:

1, Eltérő szabályozás

A britek eddig azt játszották, elég hatékonyan, hogy kidolgoztak egy szabványt, majd megpróbálták elfogadtatni Európával. Az open bankinghez kapcsolódva egész ügyesen sikerült is. Ahogy az EU-s ügyekbe való beleszólás lehetőségét elveszíti az ország, ez a lehetőség megszűnik. Az iparnak át kell állni az alkalmazkodásra, vagy az Európától való elválásra. Az utóbbi pedig a pénzügyi területen értelmezhetetlen.

2, Bizonytalanság

Az eddigi fintech szabályozás is egy folyamatosan változó terület, most az elválás ezt csak tovább bonyolítja.

3, Szabályozási együttműködés

A britek hátrányban lesznek az egyre együttműködőbb, egyre nemzetközibb Európával szemben. Az olyan technológiák – példának a kriptopénzt hozzák – amelyek lényegében határok nélkül működnek, más felhasználói élményt nyújtanak majd egy bezárkózó Nagy-Britanniában.

4, Engedélyezési gondok

Egy dolog, hogy az egykor keresett brit banki licenc leértékelődik. De a fintecheknek és bankoknak be kell jutniuk valahogy az európai piacra újra. Ez vagy papírmunkával vagy egyszerűen költözéssel jár.

5, Adatvédelem

Az adatvédelmi átmenethez lassú és végigtárgyalt Brexit kell. Például azért, mert a két félnek kölcsönösen el kell hinnie, hogy a másik mindent megtesz az adatok védelméért. Ez különösen fontos a pénzügyi adatok esetében. Perkins szerint nagy kérdés, hogy az EU és Nagy-Britannia meg tud-e tárgyalni egy ilyen ügyet.

6, Gibraltár

A brit fennhatóság alatt álló szikla blockchain és kriptopénzes központtá akar válni egy ideje. Viszont a britek és az EU viszonyának alakulása könnyen bedöntheti ezeket az elképzeléseket.

Perkins azzal zárta az előadását, hogy a közmondásos írógépeket püfölő majmokat is be kellene vetni a március 29-i Brexitig, hátha azok véletlenül jobb megegyezést hoznak össze, mint amit a brit tárgyalóküldöttség.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?