2014-ben felmérte a piacot, most pedig e-pénzforgalmi licencet szerzett Írországban. A pénzküldős startupoknak van mitől félniük.

2014-ben felmérte a piacot, most pedig e-pénzforgalmi licencet szerzett Írországban. A pénzküldős startupoknak van mitől félniük.facebook

Mindig irigykedve írtunk arról, hogy az amerikai facebookozók már tudnak egymásnak pénzt küldeni. Nem mintha Európában annyira nehéz lenne összekattintani egy számlák közti utalást – ez egy olyan előny, ami az USA-ban nem létezik – de csak kényelmesebb lenne chaten átküldeni pár sör árát. A funkció azonban nagyon nem akart megjelenni az európai felhasználók számára, hiába telt el másfél év az amerikai bevezetés óta.

A Techcrunch fedezte fel, hogy a Facebook írországi leányvállalata október 24-én e-pénzforgalmi licencet szerzett az országban. És mivel Írország az EU tagja, így a licenc birtokában az egész unión belül kezelhet e-pénzt és nyújthat pénzforgalmi szolgáltatásokat.

A lap szerint a Facebook először 2014-ben igényelt az ír hatóságtól e-pénzes licencet, és nem lehet tudni, miért tartott ilyen sokáig a folyamat. A cég válaszul kiadott közleményében viszont az áll, hogy a szokásos kilencven napos átfutási idővel szerezték meg a jogosítványt. Emellett azt is elmondta a cég, hogy a messengeres fizetés mellett jótékonysági gyűjtések szervezésére is alkalmassá válik a közösségi oldal.

2014-ben már felmérte a piacot

A licenc megszerzése mellett más irányba is próbálkozik a Facebook. A Financial Times szerint pár éve alaposan felmérte a fintech piacot a Facebook. Több tucatnyi céggel ültek le tárgyalni, és az Azimo pénzküldési szolgáltató egyik alapítóját át is próbálták csábítani üzletfejlesztési igazgatónak.

A pénzküldési szolgáltatás jövőbeli elindítása azoknak a startupoknak lehet rossz hír, akik hasonló funkcionalitást kínáltak az EU-s piacon. Az ő felhasználóikat nagyon gyorsan el tudja hódítani a közösségi oldal, ahol egyéb okokból már eleve ott vannak az emberek.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?