Minden van, amíg van térerő és tart az akkumulátor. Hivatalosan azonosítani még nem tudjuk magunkat a mobilunkkal, de a készpénzt és a fizikai bankkártyát már le tudja váltani a mobilfizetés.

Minden van, amíg van térerő és tart az akkumulátor. Hivatalosan azonosítani még nem tudjuk magunkat a mobilunkkal, de a készpénzt és a fizikai bankkártyát már le tudja váltani a mobilfizetés.

(Forrás: Mastercard)
(Forrás: Mastercard)

Az iPhone megjelenése előtt az okostelefon egy olyan eszköz volt, amit csak menedzserek és informatikusok hordtak magukkal. Nem voltak igazán kényelmesek, gyorsan lemerültek, és büntetően drága volt hozzájuk a mobilnet. Aztán jött Steve Jobs, és közölte, hogy mindenki idióta, megmutatja, hogyan kell ezt csinálni.

Az eredmény ismert, a mindennapok részévé vált az okostelefon. Sőt olyan kutatások is készültek, amely szerint jóval hamarabb vesszük észre, ha a telefonunk nélkül indultunk el otthonról, mint ha a tárcánkat hagyjuk otthon. Ez a helyzet akár kényelmetlenségeket is szülhetne, ha a mobilok nem változtak volna meg radikálisan.

A készülékünk amellett, hogy szervezi levelekkel, naptárral, időjárás, GPS-jel és forgalmi infó feldolgozásával küldött értesítésekkel az életünket, képessé vált fizetni is. Azaz akkor is van nálunk pénz, ha csak egy fél marék apró csörög a zsebünkben a kártyánk pedig abban a tárcában mosolyog, amit pont ma nem hoztunk magunkkal. A hazai pénzintézetek közül az OTP, az MKB és a Gránit Bank kínál olyan appot és kártyát, amelyet gyorsan virtualizálni lehet, illetve a Telenor Mobilpass, amelyhez a Budapest Banknál vezetett számlára van szükség. Emellett a Simple by OTP alkalmazásban egyszerűen lehet prepaid, a telefont egyérintéses fizetésre alkalmassá tévő kártyát igényelni, így bármely bank ügyfele mobilfizetővé válhat.

A magyar iPhone tulajdonosoknak még várniuk kell (Fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)
A magyar iPhone tulajdonosoknak még várniuk kell (Fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)
(fotó: Jason Howie / Flickr CC-BY)

Az egyérintéses mobilfizetéshez a következőkre van szükség: legalább 4.4-es verziószámú Androidot futtató telefonra, a készüléknek rendelkeznie kell beépített NFC chippel, mert ez végzi a rádiós kommunikációt. A fent felsorolt három app telepítése és a megfelelő bankkártya virtualizálása után a mobil rögtön alkalmassá válik a fizetésre. Az iOS-t futtató készülékek gazdái egyelőre hoppon maradnak, amíg az Apple Pay el nem indul az országban, az Apple nem szerződik egyesével a bankokkal, addig hiába van ott a legtöbb forgalomban lévő iPhone-ban már az NFC-chip, a fizetős appok nem érik el azt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint közel 94 ezer kasszánál fogadják el a mobilos fizetést. Az összes egyérintéses kártyát elfogadó terminál kezeli a mobilt is. Ráadásul a telefonos megoldás ugyanolyan kényelmes, mint egy érintéses tranzakció: ötezer forintos határig még PIN-kódot sem kell megadni.

MC logo


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?